Снимка: БГНЕС Тържественото четене на простиращия се на около 5000

...
Снимка: БГНЕС Тържественото четене на простиращия се на около 5000
Коментари Харесай

След тържественото стоене на крак, делото КТБ продължава с изразително четене


Снимка: БГНЕС

" Тържественото " четене на разпрострялия се на към 5000 страници диспозитив от обвинителния акт по делото " КТБ " продължи с мудни темпове и в четвъртък. За разлика от предния ден, когато учредена тематика на съвещанието бе разпореждането на арбитър Виржиния Петрова всички в залата да стоят прави, до момента в който прокуратурата показва обвиняванията си, тъй като това била " една от най-тържествените елементи в един правосъден развой ", настоящият проблем в четвъртък бе обвързван с артикулацията на прокурора.

Шефът на спецпрокуратурата и наблюдаващ обвинител по делото Иван Гешев получи упреци от съда и отбраната за това, че не чете задоволително ясно и високо, с цел да чуват останалите присъстващи в залата.

" В закона няма условие с каква интонация да се чете ", реагира троснато прокурорът, което предизвика имитация от арбитър Петрова: " Ама най-малко съдът да чува... "

" Това са ми опциите. Все отново не сме на изпит по изразително четене ", не отстъпи Гешев, след което продължи монотонно да декламира обвинителната теза, до момента в който множеството присъстващи в залата се разсейваха с тихи странични занимания.

Преди началото на съвещанието шефът на спецпрокуратурата откри време за следващата си телевизионна изява, в която още веднъж изясни, че задачата на отбраната по делото " КТБ " е да го трансформира в политически развой, " с цел да не бъде екстрадиран Цветан Василев от Сърбия ".

" Днес умерено можеше да стартират разпитите на очевидци. Но отбраната има интерес да бави процеса и законът й дава това право. Адвокатите знаят какви са доказателствата по делото и се опасяват ", разяснява Гешев във връзка настояването на някои бранители спецпрокуратурата да изчете целия диспозитив, а не просто да бъде маркирано в протокола, че това е сторено, каквато е нормалната процедура.

Обвинителят дефинира като " адвокатска агитация " опасенията на отбраната, че изказванията на прокуратурата за напън на очевидци от Цветан Василев се вършат за да се скрият избрани очевидци под предлог, че са застрашени.

" Василев е споделил на очевидци да дадат 210 000 лв. на въпросния юрист за профилактиране на очевидеца Бисер Лазов. Това са данни от свидетелски показания за диалог, извършен в Белград ", комнетира Гешев във връзка обвиняване, повдигнато против юрист на банкера.

По думите му със същия звук бранител предизвестил очевидци по делото през юни 2014 година, че следствието и прокуратурата ще извършат претърсвания на офиси на компании, свързани с Цветан Василев.

" Вероятно е имало теч на информация. И тогава са почнали дейности, свързани с укриване на документи – някои от тях се скриват в пространства с табелка " Адвокат " на вратата, чийто обиск се усложнява от Закона за адвокатурата и те не са претърсени ", добави Гешев.

В отговор на въпрос, шефът на спецпрокуратурата разясни, че нови обвинени по " КТБ " не може да има, само че пък са тръгнали " голям брой отделени досъдебни производства против десетки лица, за които се твърди, че са получавали пари ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР