снимка БГНЕС Софийският окръжен съд е прекратил дело за конфискация

...
снимка БГНЕС Софийският окръжен съд е прекратил дело за конфискация
Коментари Харесай

Съдът прекрати делото за конфискация срещу семейството на Христо Бисеров


фотография БГНЕС

Софийският областен съд е прекратил дело за конфискация против брачната половинка и доведения му наследник - Мария Бисерова и Ивайло Главинков. Процесът за конфискация против някогашния заместник-председател на Движение за права и свободи обаче е плануван от Софийския градски съд за март, оповестява вестник “Сега “.

Искът на Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) против Главинков, майка му и ръководената от него компания - " Солари Елов дол ", беше на стойност 4 081 099 лева

През май 2016 година Главинков и майка му са изпратили молби до Софийския областен съд процесът за конфискация против тях да бъде преустановен, защото делото на Софийската градска прокуратура не ги проверява от февруари 2016 година Главинков се базира и на правосъдна процедура, съгласно която е наложително да има обвиняване от самото начало, до момента в който продължава процесът за конфискация.

Разследването против Главинков е прекъснато от прокуратурата поради необоснованост на обвиняванията за пране на пари и укриване на налози съгласно публично известие на прокуратурата. Обвинението му за нарушавания на банковото законодателство падна, защото влезе в действие по-благоприятна редакция на Наказателния кодекс. От прокуратурата оповестиха, че Швейцария е отказала да разкрие банковата загадка и по тази причина следствието не е събрало задоволително безспорни доказателства за незаконния генезис на парите.

През юни 2016 година Софийският областен съд е оставил без разглеждане исковете на КОНПИ. Година по-късно Софийският апелативен съд удостовери прекратяването, като докладчикът по делото е на изключително мнение. Той не споделя схващането, че прекратяването на следствието е спънка за исковете на Комисията за конфискация. Върховният касационен съд е спрял делото, тъй като се чака тълкувателно решение по проблема.

В Софийския градски съд (СГС) през март потегля различен развой за конфискация. По него ответници дружно с Бисеров още веднъж са Главинков и Бисерова. Искът против някогашния зам.-председател на Движение за права и свободи и на Народното събрание е поради делото против него за укриване на налози в изключително огромни размери, по което Бисеров беше оневинен на три инстанции. Градските съдии отхвърлят да прекратят производството по конфискация, както желае Бисеров, макар оправдателната присъда.

Искът против Бисеров, брачната половинка му и сина им е за лишаване на имущество за 1 980 475.99 лева Комисията претендира за къщата на Бисерови в центъра на София, фамилната им кола " Дайхатсу Териос ", която е коствала 11 790 лева през 2015 година, както и 12 хиляди лева, които фамилията е получило от продажбата на " Мерцедес ". Комисията упорства да получи парите с лихвите от банкова сметка на Бисеров - 27 491 евро. От Мария Бисерова се желае паричната равноценност от продадените й акции в " Солар проджектс " ЕАД и " Инниммо солар " ЕАД. Става дума за общо 277 265 лева, както и парите й по банковата й сметка - 1500 лева, и 184 хиляди евро, дадени от нея назаем на сина й. От него се желаят пари, трансферирани по сметката му в Скопие - 314 529 $, от сметката на Бисеров в женевска банка, както и втори транш за 117 192 евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР