Сн. ДневникРазделяне на съдебния съвет на две, преформатиране на служебното

...
Сн. ДневникРазделяне на съдебния съвет на две, преформатиране на служебното
Коментари Харесай

Революция от ПП-ДБ! Край на кметовете феодали

Сн. " Дневник "

Разделяне на правосъдния съвет на две, преформатиране на служебното държавно управление, ограничение на властта на основния прокурор, самостоятелна конституционна тъжба, ограничение на мандатите на кметове на общини до два и въвеждане на 24-и май като народен празник.
-->

Това са част от измененията Конституцията на " Продължаваме промяната - Демократична България ", които министър председателят Николай Денков, правосъдният министър Атанас Славов и водачите на четирите партии в обединението показаха през днешния ден. Проектът е направен от двете партии, дружно с самодейност " Правосъдие за всеки " и други организации, и специалисти.

" Тези промени са плод на по-широко политическо единодушие. Това е изключителният факт и се надявам това да е гаранция, че ще ги забележим обнародвани в Държавен вестник ", съобщи Христо Иванов, ръководител на " Да, България ". Идеите са обсъждани и с ГЕРБ, и Движение за права и свободи. По думите на Иванов от партията на Бойко Борисов създават текстове за инспектората на правосъдната власт.

За да отбрани концепцията за нов народен празник - 24-и май на представянето беше и министър председателят Николай Денков. " Опитахме се намерим празник, който сплотява. Около който всички публични групи се сплотяват ", разгласи министър председателят.

Правосъдният министър Атанас Славов показа в елементи концепциите за преструктуриране на ръководството на правосъдната власт, заяви " Дневник ".

Те плануват да има съвет на съдиите и съвет на прокурорите, като съотношението на квотите е друго.

„ Продължаваме промяната – Демократична България ” оферират още:

     Мандатът на Висш съдебен съвет да е четири, а не пет години;

     Мандатите на основния прокурор и на ръководителите на Върховния касационен и административен съд да станат пет години, а не седем както са сега;

     Процедурата по желание на ръководителите на висшите съдилища или основния прокурор да не приключва с декрет от президента;

     Съветът на съдиите ще се състои от осем души, определени от съдиите, шестима - от Народното събрание, като те би трябвало да са представители на академичната и юридическата общественост, няма да може да се избират настоящи магистрати;

     Съветът на прокурорите да се състои от шестима членове, определени от Народното събрание, двама да се избират от прокурорите и един от следователите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР