Сн. бТВ Двадесет и девет годишният Желяз Андреев от Добрич

...
Сн. бТВ Двадесет и девет годишният Желяз Андреев от Добрич
Коментари Харесай

Българин е арестуван в Добрич по искане на САЩ


Сн. бТВ

Двадесет и девет годишният Желяз Андреев от Добрич е арестуван в родния си град на 7 април по искане на прокуратурата в Маями, заяви представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова телевизия.

Арестът е поради следствие на 11 души, които са упрекнати, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях са българи. Според обвиняването те са работили в прът център в София, през който са продавани елементи за самолетите на сирийските авиолинии. Съединени американски щати считат, че са свързани с терористична активност.

" Установено е от доказателствата, които сътрудниците от Щатите са ни пратили, че става въпрос за осъществяване на покупко-продажби в интервала от юни 2013 до 2015 година от няколко лица, измежду които е и българският жител, който сме задържали. С елементи за самолети със сирийски субекти, за които обаче има влезнал в действие закон за ембарго. Предстои екстрадиционна процедура”, сподели Румяна Арнаудова.

Очаква се през днешния ден съдът в Добрич да прегледа настояването на Върховната касационна прокуратура за задържането на Желяз Андреев за 60 дни в ареста, до момента в който се вземе дефинитивно решение по настояването за изгонване в Съединени американски щати.

Приятелката на Желяз Андреев – Милена Здравкова, описа пред бТВ, че той е схванал за следствието инцидентно през 2015 година Тя го познава от 2013 година, когато работили дружно в прът центъра в София. " Всеки от нас е контактувал с клиенти по лист, даден му от отдел " Продажби ", сподели Здравкова.

Според нея арестуваният Андреев е бил чиновник на ниско равнище в прът центъра и механически е обработил продажбата на аварийна част за сирийските авиолинии.

Фирмата, за която работели, била записана в София със седалище в Маями. " Нашите контракти бяха по българското законодателство и не сме подозирали, че би трябвало да се съобразяваме с непознати закони ", твърди Здравкова.

Адвокатът на Желяз Андреев разяснява че доколкотому е известно, шефовете на сдружението излежават двугодишни присъди в Съединени американски щати. " От известно време Желяз попада в черен лист, който е оповестен в интернет и се поддържа от федералното държавно управление на Щатите. Списъкът засяга лица, които или са нарушители, или са уличени в подпомагане на сходни групи. Миналата седмица Желяз пристигна при мен да почистим този проблем. В момента се намира в ареста ", сподели юристът му пред Нова телевизия.

Във " Facebook " е основана група в поддръжка на Желяз Андреев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР