„Смятаме, че в бъдеще е необходима съществена промяна на финансирането

...
„Смятаме, че в бъдеще е необходима съществена промяна на финансирането
Коментари Харесай

БЛС предлага метод за определяне на справедлива цена на клиничните пътеки

„ Смятаме, че в бъдеще е нужна основна смяна на финансирането на болничната здравна помощ посредством въвеждане на по-високи цени и използване на комплекс от ограничения за годишно понижаване на броя на предвижданите хоспитализации, съобразено с отчета на Световната банка още от 2105 година, както и с отчетите на Европейска комисия от 2019 и 2021 година “. Това се споделя в мнението на БЛС по отношение на законопроекта за бюджета на НЗОК за 2022 година

Припомняме, че едвам към 3.4% растеж на средствата за болнична помощ. От 2 659 465 500 лева през 2021 година в този момент средствата са увеличени на 2 750 899 600 лева или 91 434 100 лева повече.

В рамките на тези средства от БЛС оферират способ за установяване на „ обективна цена “ за клиничните пътеки – с коефициент, изчислен на база Британската система на установяване на цена на клиничните пътеки, като по този метод се цели последователното унищожаване на диспропорциите в цените на обособените клинични пътеки, насъбрани с времето.

„ Поради големия запас, нужен за реализиране на горепосочените цели, препоръчаното покачване на цените на КП е изчислено като % от нужното нарастване за постигане на тази обективна цена. На база на това предлагаме диференцирано нарастване на цените на КП, съобразено с оферти запас по ЗБНЗОК за 2022 година и действително упования размер действия по КП. Предложеното приблизително нарастване на цените е минималното належащо за запазване на болничната система. Трябва да се има поради, че на лечебните заведения за болнична помощ Надзорният съвет на НЗОК разпределя стойности за регистрираните към НЗОК действия (бюджети), което е инструмент за регулация на разноските на НЗОК за БМП. Извън регулация са единствено действия за раждане, грижи за здрави новородени и хемодиализа “, се споделя в мнението.

Лекарският съюз предлага в НРД 2022

да има значително нарастване на цените на процедурите за интензивно лекуване

за подсилване на кадровия и инфраструктурен капацитет на отделенията за интензивно лекуване на територията на страната и доста увеличение на цените на амбулаторните процедури, по които се правят оперативни, диагностични и лечебни процедури без болничен престой.

„ С определянето на съответни цени за еднодневните процедури се цели здравословни проблеми на пациентите да се вземат решение бързо, без пролежаване в болница и в границите на един ден те да бъдат обслужени и да се върнат към естествения си темп на живот “, пишат от съсловната организация.

От БЛС са безапелационни, че препоръчаното в законопроекта сензитивно нарастване на параметрите на разноските за здравноосигурителни заплащания за медицински действия в извънболнична помощ (ПИМП, СИМП и МДД) спрямо 2021 година дава отговор изцяло на вижданията на Лекарския съюз за нуждата от повишение на средствата за финансиране на извънболничната здравна помощ.

„ Увеличаването на средствата по бюджетните редове за извънболнична помощ е стъпка в поддръжка на нужната политика за повишение успеваемостта на обществените здравни разноски, част от която са: гарантиране запазването и развиването на кадровия капацитет на структурите за извънболнична помощ; обезпечаване потребностите на популацията от медицински грижи, които с съответно финансиране биха могли да се покрият в огромна част от случаите от структурите за извънболнична помощ; поддръжка на политиката за обезпечаване на профилактика, предварителна защита и ранно разкриване на социалнозначими болести “, се споделя още в мнението.

Лекарският съюз предлага нарастване на цените за действия в ПИМП – профилактични прегледи (вкл. по стратегии детско и майчино здравеопазване), диспансерно наблюдаване на хронично заболели пациенти и други Предлага и повишение на цените за капитационни заплащания, защото по този метод се финансират всички прегледи във връзка остри болести на пациентите и други услуги, включени в пакета действия на общопрактикуващите лекари.

За СИМП БЛС предлага

доста да се усилят цените за профилираните действия,

включващи първоначални и вторични прегледи, здравна експертиза, профилактични прегледи, диспансерно наблюдаване на хронично заболели пациенти, прегледи по майчино и детско опазване на здравето. Предложените размери са в границите на междинното осъществяване за последните 2 години.

„ Български лекарски съюз предлага в НРД за медицински действия да се усилят сензитивно размерите (броят изследвания) за таргетна група МДД, свързани с профилактика/превенция и ранна диагностика на социалнозначими болести като диабет, сърдечносъдови, онкологични, ендокринологични, възпалителни, инфекциозно-възпалителните болести, хематологични, метаболитни и други, а също и повишение на размерите на останалите медико-диагностични действия. За МДД следва да се има поради, че през 2022 година в пакета медико-диагностични действия по Наредба № 9 се чака въвеждане на нови проучвания, обезпечени от бюджета на НЗОК, като към този момент това са: Протеин на човешкия епидидим 4 (HE4); D-димер и други Предлагаме да се контракти вероятно понижаване на цената за Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 (PCR). Увеличението на бюджета на НЗОК за медико-диагностични действия ще покрие потребностите на пациентите и ще им даде опция да се възползват от по-голям брой проучвания, ще способства за навременната диагностика, като по едно и също време с това ще понижи случаите, при които заради липса на запас за реализиране на проучвания в извънболничната помощ пациентите се насочват за диагностика в болнични условия “, написа още в мнението на съсловната организация.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР