Смятам, че министърът на културата трябва да поиска среща с

...
Смятам, че министърът на културата трябва да поиска среща с
Коментари Харесай

Актьорите треперят, искат среща с министъра на културата

Смятам, че министърът на културата би трябвало да изиска среща с гилдията, с шефове на теарти и със съсловни организации, с цел да разбере какъв е казусът. Съгласен съм, че системата е недофинансирана, само че не може да се едйства на правилото " Няма човек, няма проблем. ".  Има насочен въпрос към мен: " Да започваме ли подписка за искане на оставка? ". Това съобщи артистът Христо Мутафчиев, който е ръководител на Съюза на артистите в България.

Той е безапелационен, че тук не става въпрос за политика, а за усмиряване и балансиране на бранша.

Мутафчиев разяснява думите на проф. Минеков, че през годините са напрупани чудовищни загуби в някои държавни театри и положението е ужасяващо. Това води до лавина на загубите. " А решението е чудовищно - да спра тези предприятия ". 

Христо Мутафчиев  попита по какъв начин не се разбра, че актьорите и музикантите не са бизнесмени. Мутафчиев не има вяра, че ще се закриват театри. Но уточни, че сътрудниците му от театрите в страната са толкоз обезпокоени, че към този момент обмислят да изискат оставката на министъра на културата.

Театрите не са просто подиуми. Те имат непрекъснати разноски, които би трябвало да поддържат без значение дали има представления или не. Макар че всяка година се наливаха по 10 млн. от горната страна в бюджета на министерството, системата е недофинансирана, уточни Мутафчиев. Публиката беше на 30% и дотацията беше на 3%. Сега, когато е на 50%, тя би трябвало да се вдигне на 5%.

Препоръчвам министърът да се пребори за повече пари и да организира срещи с хората, сподели още Мутафчиев.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР