Смядово. Днес по покана на община Смядово в града пристига

...
Смядово. Днес по покана на община Смядово в града пристига
Коментари Харесай

Награденият за АртАкция на годината пътуващ фестивал „Лятно театро“ идва в Смядово

Смядово. Днес по покана на община Смядово в града идва единственият по рода си пътуващ фестивал „ Лятно театро “ като част от обичайния Смядовски панаир. Той е специфичен подарък от общината към децата на Смядово и техните родители. В разгара на турнето „ Лятно театро “ завоюва влиятелната премия „ АртАкция на годината: за изкуство с идея " в категория Сценични изкуства.

Това е голямо самопризнание за задачата на фестивала, който цели да развива публиките в по-
малките обитаеми места, като предлага висококачествени модерни театрални изкуства.
Програмата в Смядово включва занимания за деца и техните родители през целия ден на централния площад „ Княз Борис I ”, а входът е безвъзмезден. „ Лятно театро “ стартира в 11:00 ч. с радостната лятна игротека за дребни и огромни със Силвето и Жоро от „ Малка театрална компания “, която е и уредник на фестивала. Непосредствено по-късно, от 12:00 ч., малчуганите ще се забавляват с радостната приказка на Андерсен „ Каквото направи дядо, все е хубаво “, изиграна от Деси и Жоро от театралната натрупа. В 12:40 ч. пък следва „ Кукли от фермата “ - еко работилница за кукли от зеленчуци.

След пауза през най-горещите часове „ Лятно театро “ продължава от 17:00 ч. още веднъж на площад “Княз Борис I ” с незабравимото шоу с триметровите сапунени балони на спектакъл „ Мале Мале “ и впечатляващите им номера, измежду които са човек, затворен в балон, дим в балон и дъжд от сапунени мехури.

Родителите също няма да скучаят. Специално за тях в 18:00 ч. идва стендъп торнадото Деница Кючукова, която ще разсмее всички с авторския си театър „ КварталЪТ “.

За първи път фестивалът показва и интерактивната галерия „ Дигитално мастило “ на VAR Lab с картини на Боряна Дончева, Иван Матеев и Зоран Мише. Наблюдавани през мобилно устройство, графиките оживяват с помощта на разширена действителност и дават нови благоприятни условия за интерпретация. Изложбата ще бъде разполагаем през целия ден.

„ Лятно театро “ се провежда от „ Малка театрална компания “– самостоятелна организация, работеща в областта на театралните изкуства. Създадена е от четирима другари от НАТФИЗ, влюбени в теaтралната магия и природата на красивата ни планета. Това са режисьорът Емил Йорданов и куклените артисти Десислава Йорданова, Силвия Тенева и Георги Тенев. Основана през 2013-а, компанията работи в посока обществено ангажирани представления. Нейн фокус са устойчивото развиване, опазването на околната среда и софтуерните нововъведения. Наред с България, фестивалните участия на трупата включват Белгия, Швеция, Турция и Румъния. Компанията основава първият в света куклен театър с виртуална действителност „ Островът на съкровищата v1.0 “, а през 2019-а попада в селекцията на Пражкото квадринале - най-големия конгрес за достижения в сценографията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР