Смрад, огромни локви, фекални води. Така изглеждат подземните гаражи на

...
Смрад, огромни локви, фекални води. Така изглеждат подземните гаражи на
Коментари Харесай

Огромен подземен гараж в центъра на Пловдив тъне във фекални води

Смрад, големи локви, фекални води. Така наподобяват подземните гаражи на бул. „ Мария Луиза ”  под двата огромни блока сред Малката Базилика и  хотел „ Хилтън ”. Блоковете са едни от последните, строени в края на социализма, а гаражите под тях са приключени години по-късно. Под двата блока има 103 гаража, които са дадени като обезщетение на притежатели на жилища във въпросните жилищни здания.  Домоуправителите на блоковете обаче нямат отношение към подземния паркинг, който е на две равнища и на процедура там всеки се избавя поединично. Проблемите обаче се задълбочават с всеки минал ден.
Прочетете още


„ На процедура първо равнище е неизползваемо. Там непрестанно има наводнения, след всеки дъжд гаражите са под вода. Нещата на второ равнище са една концепция по- добре, тъй като водата не стига до тях, само че и там стените са мокри, а мазилката пада. Естетичният тип на гаражите обаче е най- дребния проблем. В най- ниската част водата безусловно е изяла бетона и към този момент се вижда арматурата. Нашият вход, който се пада в ниската част е пропаднал с 10 сантиметра ” разяснява Виктория Горанова, която живее в блока. Тя счита, че повода за непрекъснатите наводнения е, че гаражите се падат под равнището на уличната канализация, а водата от площадките пред блоковете след всеки дъжд влиза в гаражите.

Според различен гражданин на блока,Атанас Терзиев, отговорни са жителите на блоковете, които редовно изхвърлят в канализацията неразградими боклуци като мокри кърпи, долни дрехи и други, с които задръстват канализацията.

Предвид това, че местата за паркиране в центъра са лимитирани, притежателите вършат нововъведения, с цел да имат опция да приберат колите си, макар ужасното положение на гаражите. Някои от тях са поставили палети, с цел да не газят във фекалните води, когато слизат от колите си, а други употребяват различни помощни средства.

Въпреки това обаче все още повече от 20 гаража са недостъпни. Водата на долното равнище се усилва и от ден на ден притежатели губят достъп до гаражните кафези.

TrafficNews  се свърза с Петър Ганев, на който притежателите на гаражи заплащат такса за поддръжка на гаражите. Той разяснява, че събира таксите в качеството си на председател  на Сдружението на подземни гаражи от 2007 година насам. Според него казусът идва от канализацията за противоположни води на последните три входа на постройката. „ Вече няколко пъти викаме ВОМА да изпомпва водите, вадим страшни неща - одеала, възглавници и други, само че това взема решение казуса единствено краткотрайно. Трябва да се направи ремонт на канализацията, защото има денивелация. За страдание нямаме задоволително средства, с цел да създадем подобен ремонт.  Освен това дъждовните води от площадките пред блока също  наводняват подземния гараж, само че  те са общинска благосъстоятелност и там би трябвало да се намеси общината ” разяснява Ганев.

Според Ганев събираната такса от 15 лв. на месец  на гаражна клетка е извънредно незадоволителна, защото не всички притежатели заплащат, други са умряли, а наследниците им не се интересуват от гаражите. Със събраната сума той покривал разноските за защита, видеонаблюдение, пожароизвестяване, осветяване и вода. Плащал и 220 лв. на касиерка, която събирала таксите. Сдружението имало контракт с „ Кобра ” СОТ, които осигурявали защита на обекта.  

Собственици на гаражи обаче считат, че защитата е единствено проформа, тъй като имало разрушени гаражи, а камерите не работели.

Проблемът може да бъде решен, в случай че притежателите на гаражи провеждат обособена етажна благосъстоятелност, записват го в общината  и през решения на общото заседание стартират да си търсят правата.  „ За задачата е належащо единодушието на над 50% от притежателите ” разяснява адв. Атанас Атанасов, който е експерт по проблемите на етажната благосъстоятелност.

Според Ганев обаче това не е възмжоно, защото притежателите не демонстрират интерес и на събранията идват не повече от 20 % от притежателите на гаражи.

Парадоксалното е, че приказваме зад над 100 паркоместа в една от най- натоварените зони в града. Репортерска инспекция откри, че някои от  гаражните кафези са оповестени за продажба като цените им варират сред 16 и 20 000 евро според от равнището, на което се намират. Но както обича да споделя Остап бендер - спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР