Смолян.С шампанско и пожелания за творчески успехи бе открит новия

...
Смолян.С шампанско и пожелания за творчески успехи бе открит новия
Коментари Харесай

Андриян Петров, художествен ръководител: Новият творчески сезон на фолклорен ансамбъл „Родопа“ ще бъде посветен на връщането назад към корените

Смолян. С шампанско и пожелания за креативен триумфи бе открит новия сезон на фолклорен отбор „ Родопа “ – Смолян, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Откриването бе в наличието на всички работещи в ансамбъла и секретарят на община Смолян Момчил Николов.

По думите на Адриан Петров - основен живописен началник на ансамбъла, ще се опитат да не гледат доста вторачено в огромните подиуми и триумфи и може би новият сезон ще би трябвало да бъде наименуван „ Назад към корените “.

„ Ще се опитаме да влезем в ученическите стаи според от това до каква степен ще ни даде опция за това пандемията. Ще срещнем децата с българските фолклорни принадлежности, да ги срещнем с родопските и другите национални носии, с нашите неповторими хора, с някои от най-емблематичните български и родопски национални песни. Ще се опитаме да бъдем доста по-близо до хората освен в залата, където ще чакаме те да платят с цел да ни гледат, а както и до момента го вършим на площадите на цветен хоровод, с цел да могат и хората да се почувстват почетени и поласкани и да не помнят малко за проблемите на битието. Ще се опитаме да създадем разнообразни по цвят стратегии, с които да отговорим на всеки един интерес. Ще се постараем обединенията да са по-различни като симбиоза – като да вземем за пример националният с духовият оркестър, с по-камерни обединения, с цел да намерим пътя, по който да помогнем и на общината като осъществяваме повече доходи “, разясни Петров.

Той посочи, че главната им концепция е към този момент да гледат в по-близък небосвод и кръг, с цел да търсят единомишленици, да влязат при децата, да намерят хората, които обичат фолклора. „ Ако пандемията сътвори опция, имаме подготвеност незабавно да осъществяваме нова стратегия, с която да обогатим репертоара на ансамбъла “, акцентира художественият началник.

Петров изрази вяра, в лицето на кмета на община Смолян и общинското управление, да имат поддръжка и схващане, че това което вършат не е просто креативна волност, а е в действителност предопределение и цел и би трябвало да се случи в разговор, с схващане.

„ Трябва да бъдем взаимноотговорни за това, което се случва, да намерим пътеката, по която да вървим с високо вдигнати глави, да отстояваме себе си “, уточни Петров. Той благодари на всеки един от членовете на фолклорния отбор за проявеното усърдие и отговорност, с които са заставали пред публиката през цяла България и пожела да има естествени условия, с цел да основават изкуството, за което са се събрали.

Секретарят на община Смолян Момчил Николов съобщи, че за поредна година откриват сезон при извънредно комплицирана конюнктура, освен за културата, а и за цялата страна и целия свят. „ По всичко проличава, че това ще продължи. А за нас остава вярата, че рано или късно ще свърши и нещата ще се трансформират и всички ще минем към естествения си темп на живот. Фолклорът е част от българската психика, а това, което е част от душата на човек, то не може да бъде съпоставено с нищо друго. Пожелавам на всички работещи в ансамбъла на първо място здраве, тъй като осъзнаваме, че то е най-големия капитал в тези времена. Желая на всички сполучлив сезон при каквато и да е конюнктура и на добър час “, сподели още секретарят на община Смолян.

Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР