Смолян. РИОСВ – Смолян започва проверки на най-големите находища на

...
Смолян. РИОСВ – Смолян започва проверки на най-големите находища на
Коментари Харесай

РИОСВ – Смолян започва проверки срещу събирането на Мурсалски чай от естествени находища

Смолян. Регионална инспекция за опазване на околната среда – Смолян стартира инспекции на най-големите залежи на Мурсалски чай (Sideritis scardica Grisb.) в региона, в землищата на село Мугла, община Смолян, село Триград и град Девин, община Девин, оповестиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда. Проверките са във връзка със заповед на министъра на околната среда и водите, с която за поредна година е въведена възбрана за събиране на лечебното растение от естествените залежи, в това число за персонални потребности.
Съгласно наредбите на Закона за лечебните растения (ЗЛР) лицата, които в нарушаване на заповедта събират, изкупуват, правят първична обработка и търговия с билки от лечебни растения под специфичен режим на запазване и прилагане, се санкционират с санкция от 100 до 1000 лева, а юридическите лица – с имуществена глоба от 500 до 3000 лева
Забраната не важи за продажба на билки от обработен Мурсалски чай, която се позволява след издадено уверение от съответната общинска администрация с данни за местоположение, повърхност и количества на създадените през годината билки.
Мурсалският чай (Sideritis scardica Grisb.) е балкански ендемит, възходящ по сухи каменисти места. В България се среща в планините Славянка, Пирин и Родопи, от 1000 до 2200 метра надморска височина. Видът е включен в Червената книга на България със статут на заплашен. Основен негативно настоящ фактор за лечебното растение е дейното му събиране с комерсиална цел, което би могло да докара до цялостното заличаване на популациите му.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР