Смолян. Регионален исторически музей Стою Шишков“ – Смолян за втора

...
Смолян. Регионален исторически музей Стою Шишков“ – Смолян за втора
Коментари Харесай

Великденско ателие „Яйчице си оцвети, Великден посрещни!“ ще бъде отворено в музея в Смолян

Смолян. Регионален исторически музей „ Стою Шишков “ – Смолян за втора поредна година провежда Великденско ателие „ Яйчице си оцвети, Великден посрещни! “. То отваря порти на 14 април (четвъртък) и ще продължи до 21 април (Велики четвъртък) 2022 година Това оповестиха от музея .
Музейното ателие може да бъде посетено от всички деца, които желаят да научат, какво са великденска кукла и кошара, спредавалък, каниски и „ зеленко “, по какъв начин се багрят яйцата, по какъв начин се сервира първото яйце „ да го види слънцето “, в какво се поставя „ с цел да е сита годината “, какви са обредите и магическите дейности с яйцето-бранител, по какъв начин да е жива къщата, да върви напред фамилията, да не излиза благополучието от вкъщи, по какъв начин се играе на „ герой “.
Музейните експерти ще опишат за старите родопски обичаи за празнуване на Великден, кои празнични обичаи са непокътнати и до през днешния ден. Със сръчните си ръце и креативното си въображение децата ще могат да изработят великденски сувенири.
Материалите се обезпечават от музея. Такса за присъединяване – 2.00 лева
Предварително записване на тел.: 0301/62727, 0879111913, 0879111915
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР