Смолян. Община Борино е подпомогнала с парични средства десетки хора

...
Смолян. Община Борино е подпомогнала с парични средства десетки хора
Коментари Харесай

Областният управител на Смолян заяви, че община Борино подпомага хора преди изборите, кметът Караахмед каза, че помагат на всеки, който е поискал помощ

Смолян. Община Борино е подкрепила с парични средства десетки хора дни преди изборите. Това съобщи на конференция регионалният шеф на Смолян Стефан Сабрутев, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Той посочи, че на последното съвещание на Общинския съвет в Борино, което се е провело през вчерашния ден са подкрепени 96 души със суми от 100 до 800 лева, като общата стойност на помощта е 12 500 лева „ Получих информация, че там обичайно преди избори, позовавайки са на едно решение и разпоредба на общинския съвет преди изборите се подкрепят избрани хора с парични средства. Това е процедура, която се е случвала тъкмо три пъти тази година. Част от тези хора са записани в преносимите секции, поради които са формирани досъдебни производства и сега Районната прокуратура в Смолян проверява случая със съставянето на неистинен заявление за гласоподаване в тези секции. Оказа се, че с изключение на на съвещанието от през вчерашния ден, на 24 март т. година по същия метод са били подкрепени жители с бюджетни и извънбюджетни средства в размер на 8050 лева, които са дадени на 58 индивида. На 19 април т. година има още 31 индивида, които са подкрепени с общо 2700 лева и надлежно през вчерашния ден е третия случай за годината “, разясни Сабрутев. По думите му, несъмнено всички тези хора имат потребност от подкрепяне, само че въпросът е за какво се прави преди избори. „ Това е забавно – разкриват се доста секции в общината, с цел да се гласоподава, подкрепят се хората, които също са в тези секции “, разяснява регионалният шеф.
Той акцентира, че взаимно с ОДМВР – Смолян са създали организация, която да обезпечи почтени избори и да се понижи натискът над хората по всевъзможен метод. Извършени са много акции и инспекции. Знае се за общините Баните и Борино. Към днешна дата в община Баните има 8, а в община Борино – две досъдебни производства поради неистинен заявки за гласоподаване в преносими изборни кутии. Изпратени са в Районна прокуратура – Смолян, има и преписки против длъжностни лица, изясни Сабрутев. „ Това са най-малките общини в област Смолян и само там се образуват по три преносими секции. Това навежда на мисълта, че тези секции са формирани недотам законосъобразно. Мисля, че не е обикновено да има по три преносими секции в тези общини, поради обстоятелството, че в останалите по-големи общини има по доста по-малко. Надявам се прокуратурата и съда да си свършат работата по случая “, сподели още Сабрутев.
Потърсен за коментар, кметът на община Борино Мустафа Караахмед съобщи, че хората се подкрепят по наредбата за подкрепяне на нуждаещи се, призната от общинския съвет. „ Имаме образувана специфична комисия към общинския съвет, която преценя и взема решение по какъв начин да бъдат подкрепени хората. Проведената през вчерашния ден сесия се обрисува да е последната за годината и по тази причина всички хора, които са поискали помощ, са подкрепени. Не е отказана помощ на никой и не са подкрепени единствено избрани хора, както споделя регионалният шеф. Това не се прави преди изборите. При нас тези хора гласоподават за всички политически сили. Ние не сме отказали помощ на нито един човек. Комисията преценя какъв брой да се провиснал на съответния човек, според от неговите потребности. Това е еднократна помощ и се дава в годината един път, не е на хората, включени в преносимите секции “, изясни Караахмед. Той посочи, че в община Борино ще има три преносими секции, защото обитаемоте места са доста отдалечени едно от друго. ЦИК взема решение, че ще има три секции. „ Хората в нашата община са небогати хора и едвам свързват двата края в тази ковид-криза и всички, които са подали документи, сме ги подкрепили. Това е решение на групов орган и не би трябвало да се вършат такива внушения “, сподели още кметът на Борино.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР