Сметната палата публикува любопитен одитен доклад на Българския спортен тотализатор

...
Сметната палата публикува любопитен одитен доклад на Българския спортен тотализатор
Коментари Харесай

Тотализаторът изпаднал във финансов колапс след бездействие, странни сделки и огромни загуби

Сметната палата разгласява любопитен одитен отчет на Българския състезателен тотализатор за интервала от 1 януари 2017-а до 31 декември 2018 година. Той е от 164 страници и в детайли разказва дейности, бездействия и осъществени неизгодни покупко-продажби, след които тотото изпада във финансов колапс. За петгодишен интервал от 2014 година до 2018 година БСТ непрестанно е на минус, както следва:

За 2014 година: - 3 624 000 лева
За 2015 година: - 2 788 000 лева
За 2016 година: - 7 794 000 лева
За 2017 година: - 10 678 000 лева
За 2018 година: - 10 210 000 лева

Т.е. тотализаторът стартира да натрупа загуби с появяването на частните лотарии и по-конкретно с слагането му в нелоялна конкуренция и взаимозависимост от тях.
От заложените четири стратегически цели за интервала “2015-2019” не е реализирана нито една, а при поставените 14 по-малки цели са осъществени единствено две - 3% повишаване на интернет продажбите и нови игри.

Източници на Спордал настояват, че крайната цел е била банкрут на БСТ и неговата приватизация за жълти стотинки от компании на главния състезател на хазартния пазар у нас до февруари 2020 година - Васил Божков. Като допълнение към тази теза се акцентира и съмнението, че от 2010 година близки до Божков хора интензивно стартират работа в тази посока.

Но да се върнем към одитния отчет на Сметната палата, от който пораждат куп въпроси, а и съществени съмнения, че тотото е водено към тенденциозен банкрут. Описват се странни покупко-продажби и подробни пояснения по какъв начин те вредят на БСТ.

Като съществени съперници на тотализатора се загатват компаниите “Ню Геймс”, “Национална лотария”, “Еврофутбол” и “Евробет” с мажоритарен притежател избягалия в Дубай предприемач Васил Божков.

“Общото сред изброените нагоре частни
хазартни оператори е, че те имат едни и същи крайни притежатели и на процедура съставляват група свързани лица, които имат общи интереси”, написа в отчета.

Най-сериозният образец за нелоялната конкуренция сред двете страни е, че БСТ е плащал такси съгласно плануваното в закона - 15% от приходите, а другите
лотарии са го нарушавали, плащайки 20%, само че върху облагата. Простите сметки, основани на одита, демонстрират, че в случай че тотото е работило като своите съперници, е нямало да регистрира загуби през нито една от упоменатите нагоре години. Дори при недоброто му ръководство, както отчетът твърди.
Друго значително преимущество на следените от Васил Божков
лотарии по отношение на тотализатора е обвързвано с родния спорт.

За интервала 2014/2018 година тотото е отделило над 130 млн. лв. от облагите си за български спорт. Само за 2018 година дава над 25 млн лева и дружно с букмейкърската компания efbet се трансформира в най-големия спонсор на родните клубове и спортисти. За този интервал частните
лотарии не отделят съвсем нищо за спорт, макар че оборотът и облагите им надвишават тези на тотализатора и efbet взети дружно. Нещата се трансформират чак през 2019 година, когато лотарията става спонсор на Левски или година преди да завърши съществуването си.

Докладът регистрира и различен значителен миг, който е обвързван с теливизионната реклама. Договорът за даване на теливизионно време, подписан с една от огромните частни малките екрани, не е преференциален, твърди одитът. А също по този начин липсва гласност и бистрота.

В него в детайли е разказана и друга договорка, подписана сред БСТ и компанията “Декарт”, която е на стойност 2 100 000 лв. без Данък добавена стойност. Споменава се, че въпросното сдружение е обвързвано с един от главните съперници на БСТ.

“Съгласно предоставена от одитирания обект информация създаването, доставката и консолидираното на софтуерните артикули, надграждащи ЦКС, е завършило на 20.06.2018 година Към датата на привършване на одита (м. февруари 2020 г.) системата за продажба на нехазартни артикули не действа. Съгласно предоставена от одитирания обект информация, повода за нефункциониране на системата е, че „ към датата на консолидираното на системата е провеждано публично разискване на промени в Наредба Н-18, засягащи всички компании, опериращи на територията на България, които одобряват заплащане в брой и употребяват касови апарати, програмен продукт за ръководство на продажбите и интегрирани автоматизирани системи за продажба.

Във въпросната разпоредба се контролира потреблението на Интегрирана автоматизирана система за ръководство на комерсиалната деиност (ИАСУТД - това е по-скоро програмен продукт, функционално приравнен на фискално устроиство (ФУ), употребен от огромни данъкоплатци). Съществените промени в наредбата не престават до юли 2019 година След мощно отрицателните публични реакции наредбата е променена и през септември 2019 година Всички тези обстоятелства не разрешават стартирането в употреба на системата, заради непрекъснато изменящата се регулация “.

Посочената от одитирания обект причина за нефункциониране на системата за нехазартни артикули е голословна, тъи като промени в горепосочената разпоредба са осъществявани и преди откриването на процедурата, както и по-късно, а фактът, че системата не е пусната в употреба почти 2 години след неиното внедряване, навежда на извода, че същата не е била задоволително нужна за предприятието.

Начинът на пресмятане на прогнозната стойност, избраните критерии за асортимент, ясното и тъкмо изтъкване на техническите спецификации, критериите за оценка на офертите дават опция да бъде определена подобаваща оферта, която да обезпечи качествено осъществяване на поръчката на рационална и реалистична цена.

Разработената и внедрена в ЦКС, само че не функционираща система за продажба на нехазартни артикули, е знак за неикономичност и безрезултатност на разходването на обществени средства (в подтекста на необработен запас и неотразяващ спецификата на деиността)”, се споделя в отчета във връзка договорката, в която тотото заплаща над 2 млн. лв. на собствен главен съперник в лицето на компания, обвързвана с Васил Божков.

Справка в регистъра на публичните поръчки демонстрира, че двете страни си взаимодействат още от края на 2012 година. На 30 декември 2012 година е подписан контракт сред консорциум “Галоа” и БСТ на стойност 14,89 млн. лв. за внедряване на нова електронна система на държавното тото. Срокът за осъществяване е девет месеца. Шеф на управителния съвет на тотото по това време е Иво Тонев.

В консорциума "Галоа " влизат фирмите "Декарт " (95%) и "Ай Си Ес " (5%). Половината от акциите в "Декарт " се държат от Васил Божков посредством "Вабо системс ". Останалите са на татко и наследник Борис и Лука Бекярови, съгласно регистъра "Дакси ". "Ай Си Ес " е на "Евробет ", където мажоритарен притежател е Васил Божков. Той е акционер и в букмейкърската организация "Еврофутбол " и "Нове холдинг ", и по това време е единственият лицензиран директен съперник на държавното тото на пазара на числови игри.
.native-ad-suggested-news { position: relative; margin-bottom: 40px; width: calc(100% + 30px); padding: 0; margin-left: -15px; }.native-ad-suggested-news h2,.native-ad-suggested-news h2 a { font-weight: normal; margin-bottom: 10px; font-family: `Roboto Slab`,serif; color: #000!important; }.native-ad-suggested-news h2 { margin-bottom: 10px; }.native-ad-suggested-news.img-responsive { width: 100%; }.native-ad-suggested-news.img-wrapper { overflow: hidden; padding-left: 15px; }.native-ad-suggested-news.native-ad { display: block; width: auto; height: 18px; background: #ffffff; float: left; bottom: 0; }.native-ad-suggested-news.ad-link { display: inline-block; float: right; margin-right: 4px; line-height: 8px; font-family: Roboto,sans-serif; font-size: 12px; line-height: 10px; color: #777; }.native-ad-suggested-news.barcode { display: inline-block; float: left; width: 13px; height: 10px; margin-right: 5px; border-radius: 0; max-width: 13px!important; }.video-bellow-article { position: relative; display: block; } function showNative(obj) { setTimeout(function () { if ($( ".suggested-news " ).length > 0) { var nativeAdNumber = $(`.suggested-news`).children().length; var movedFirstRowArticle; var nativeAdd = $(`` + `` + `` + `` + `` + `  ` + decodeURIComponent(obj.title) + ` ` + `` + `` + `

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР