Смениха председателя на Комисията за защита на потребителите. Иван Френкев

...
Смениха председателя на Комисията за защита на потребителите. Иван Френкев
Коментари Харесай

Смениха председателя на Комисията за защита на потребителите Иван Френкев

Смениха ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите. Иван Френкев е отхвърлен от председателския пост поради липса на учебен ценз за заеманата служба.

На негово място е назначен Стоил Алипиев, доскорошен ръководител на Националната асоциация за отбрана на потребителите.

Велина Николова-Великова е освободена като член на КЗП заради липса на стаж. На нейно място в комисията е назначен Константин Арабаджиев.

 

Иван Френкев съобщи, че е научил от медийни изявления, че той и различен член на ведомството - Велина Великова, са освободени от постовете си.

Официално решение от Министерския съвет, който ги назначава, двамата не са получавали, уточни Френкев.

" Ако това в действителност е реалност, това е един безспорен казус в историята на отбраната на потребителите и бих споделил едно скандално решение. Комисията е назначена от постоянно държавно управление с мандат от 5 години, дава отговор на условията, посочени в Закона за отбрана на потребителите и нямат никакво съображение да бъдат прекъснати пълномощията, както на госпожа Великова, по този начин и моите. "

 

Иван Френкев ще апелира освобождението си като ръководител на Комисията за отбрана на потребителите, защото било нелегално. Това съобщи той пред " 24 часа ".

" Разбрахме, че Министерския съвет е взел решение за освобождението ни, само че заповедта още не е получена при нас. За освобождението ни няма съображение, защото Великова има 19 година стаж като юрист, а аз имам бакалавър по стопанска система и магистър по бизнес администрация ", изясни Френкев.

В Закона за отбрана на потребителите е записано, че ръководителят и членовете на комисията би трябвало да дават отговор на следните условия: да са български граждани; да имат висше обучение със степен " магистър " ; да имат минимум 5 години трудов стаж;
да не заемат служба или да не правят активност по член 19, алинея 6 от Закона за администрацията; да не заемат управителна служба в политическа партия или организация.

Заради това Френкев счита, че освобождението им е нелегално. Освен това то се случвало седмица, откакто КЗП е сезирала Комисията за отбрана на персоналните данни за сложено нерегламентирано видеонаблюдение в районната дирекция на комисията в Русе.

" Вероятно през последните месеци станахме прекомерно неуместни поради някои от инспекциите, които направихме - да вземем за пример за райския газ. Това засегна големи бизнес ползи, които очевидно се пазят ", разяснява още Френкев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР