Смели мъже с гордо име празнуват днес. На 30 август

...
Смели мъже с гордо име празнуват днес. На 30 август
Коментари Харесай

Смели мъже празнуват днес. Чудото на мълчанието

Смели мъже с гордо име честват през днешния ден. На 30 август православната черква празнува Константинополския патриарх Свети Александър, а също по този начин и Пренасянето на честните мощи на Свети Александър Невски.

Свeти Александър живял в царуването на Константин Велики. Участвал е в Първия космополитен събор вместо престарелия и болен патриарх Митрофан, след чиято гибел бил възведен в ранг патриарх и управлявал Цариградската черква от 325 до 340 година Той бил ревнив бранител на вярата и паството си от коварството на еретици и езичници, предава „ Монитор ”.

Веднъж, както свидетелства историкът Созомен, езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния свещеник. Александър се обърнал към оня, който бил определен за надпреварата, и му споделил: “В името на Господа Иисуса Христа повелявам ти да мълчиш! ”. И философът незабавно мълчалив. Това знамение обърнало самия мъдрец и мнозина други към Христовата религия.

Друго едно негово знамение е неочакваната гибел на Арий. Еретикът Арий отхвърлял Божеството на Иисус Христос. За това лъжеучение бил наказан на Първия космополитен събор и предаден на отделяне от Църквата. По-късно той показал лицемерно разкайване и склонил император Константин Велики да го помилва. Константин заповядал на патриарх Александър да допусне Арий до църковно общение. Но патриархът виждал лицемерието на Арий и не желаел да бъде реализатор на царската заръка.

Изпаднал в трудно раздвояване, Александър се обърнал към Бога с молитва, щото самичък Господ да не допусне да се вмъкне в Църквата най-злият неин зложелател. И Бог извършил молитвата на праведника. На другия ден сутринта Арий, заобиколен от свои съидейници, тръгнал да отиде в съборния храм. По пътя ненадейно почувствал мощни стомашни болки, паднал и починал. В това събитие всички признали чудното Божие покровителство за запазване чистотата на светата православна религия. Свeти Александър умрял в 340 година на 98-годишна възраст.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР