Смъртта в петък, 16 февруари, на Алексей Навални, най-известният опонент

...
Смъртта в петък, 16 февруари, на Алексей Навални, най-известният опонент
Коментари Харесай

След Навални - Путин още по-самотен на върха на своя Олимп

Смъртта в петък, 16 февруари, на Алексей Навални, най-известният конкурент на водача на Кремъл, не би трябвало да окаже въздействие върху изборите на 17 март, извоювани авансово от режима. Но един ден историците може би ще си спомнят, че основното събитие на тази акция е била гибелта на Навални, а не успеха на Путин, написа в собствен разбор френския католически вестник La Croix.

Един месец преди президентските избори, авансово извоювани от президента Владимир Путин, гибелта на Алексей Навални, най-известният му конкурент, нарушава, само че не слага под въпрос тактиката на Кремъл. " Кръвта на Навални е по ръцете ти, Вова... ", гласеше афиш на стачкуващ в Мурманск, намеквайки за умалителното име на президента Владимир Путин. Това е една от тези смели начинания, които в цяла Русия се умножиха след гибелта на 47-годишния Алексей Навални в затвор в далечния север, където, наказан за " екстремизъм ", той излежаваше присъдата си от деветнадесет години в пандиза. Оттогава дребни групи хора слагат цветя и свещи в подножието на спонтанни монументи. Някои, по стените на постройките, слагат графити ( " Навални " ). Други четат стихотворения или популяризират листовки ( " Спрете да се страхувате " ). Но полицията бди. За три дни силите за сигурност арестуваха над 400 души в 36 града. Подобно на кремълския оркестър, господства на първо място безразличието. Обслужващите режима малките екрани съвсем не загатват гибелта на Алексей Навални. Владимир Путин също не разяснява нищо. Президентът, който в никакъв случай не беше споменавал обществено името на съперника, продължи тактиката си да го пренебрегва. " Всички от дълго време го не помниха и той към този момент няма значение. " И това няма да се промени през днешния ден ", сподели още през лятото пред френския вестник La Croix източник от Кремъл. " Ето го мъртъв, както желаеха. Това обаче не е безусловно моментът и методът, по който те го желаеха ", прибавя някогашна централна фигура зад кулисите от ранните години на Путин в Кремъл. " Но това няма да съставлява проблем за президентската акция. "

Парадоксално, само че гибелта на Алексей Навални не влиза в разказа на актуалната подправена акция на Владимир Путин, който от месец не желае никакви разтърсвания в обществото и се стреми на първо място да изпрати двойно обръщение: две години след началото на своята " специфична военна интервенция " в Украйна и опълчването си със Запада, Русия може да се гордее; страната не би трябвало да претърпява промени, които биха могли да подкопаят стабилността й. Именно върху второто сигурно може да повлияе гибелта на Алексей Навални и мощната страст, провокирана в тесните кръгове на съперниците. Пропагандата на Кремъл обаче се стреми освен да пренебрегва събитието, само че и, както постоянно се случва, да обърне причините на опозицията в своя изгода, с цел да поддържа по-добре страха от несигурността. Посланието е ясно: Навални и тези руснаци, които поставят цветя, малцинство, заплашват страната с нестабилност; по тази причина се нуждаем от спокойни президентски избори с предвидими резултати.

Михаил Ходорковски, някогашният олигарх, който стана водеща фигура на опозицията в заточение, прикани гласоподавателите да гласоподават на 17 декември 2023 година, само че в бюлетините да напишат името на Навални. Стратегия, отхвърлена от двамата опозиционери, които на вятъра се опитваха да се кандидатират " Тези бюлетини ще бъдат анулирани. Това не е градивно ", споделя пред La Croix Екетарина Дунцова, самостоятелен публицист, която откакто кандидатурата й беше отхвърлена, в този момент желае да основе партия. " Изглежда, че фантазията за свободна Русия се е изпарила. Но това не е правилно. Ще направя всичко, с цел да осъществявам стремежите на Алексей и милиони жители на нашата страна. Русия ще бъде мирна и свободна! ", даде обещание от своя страна Борис Надеждин, антикремълският претендент, чиято кандидатура беше анулирана.

Краят на опозиционните гласове

По време на предходните президентски избори през 2018 година Алексей Навални по сходен метод се опита да бъде претендент. Напразно. Шест години по-късно ще има още по-малко съпротива: против Владимир Путин могат да се изправят единствено представители на трите партии, упълномощени в Думата, камарата за протоколиране на решенията на Кремъл. " С подозрителната гибел на Навални предизборната акция губи още повече доверие. Един ден историците ще напомнят, че основното събитие на тези избори не е била успеха на Путин, а гибелта на Навални. " Това е леке върху организираната от Кремъл акция. " изяснява политологът Александър Кинев. Той напомня, че Алексей Навални е призовавал да се поддържа Борис Надеждин и да се гласоподава за всеки претендент против Владимир Путин, единствено и единствено той да не е на власт. Целта: оптимално да се понижи резултата на шефа на Кремъл.

Всъщност гибелта на Алексей Навални поставя завършек на един от главните гласове, които се опълчват на военната атака в Украйна. И рискува да дезорганизира обществените мрежи на придвижването на съперника, което, дирижирано от чужбина, се основаваше на аурата на своя водач в пандиза. Следователно това е добра вест за Кремъл: възможностите едно антирежимно и антивоенно придвижване да бъде координирано понижават. " Малко евентуално е това да има електорален резултат. Навални беше липсващ от съветските радари. Смъртта му в допълнение ще деморализира протестния електорат, който към този момент е доста по-слабо мобилизиран ", сподели Денис Волков, социологът на самостоятелния социологически център Левада.

Путин самичък на върха на своя Олимп

" Шокът от гибелта на Навални ще бъде преодолян, по този начин както началото на специфичната интервенция в Украйна и вълната от военна готовност към този момент са ", прибавя различен политолог, Андрей Колесников. " Руското общество - частта, която назоваваме болшинство - ще преживее този потрес, тъкмо както " рутинизира ", непринудено или принудително, тези два предходни шока. Руските пасивни конформисти - същинският гръбнак на нашия полутоталитарен режим - ще съумеят да обяснят, че най-важното е да запазят успокоение и да смъкват от себе си всякаква отговорност. »

Андрей Колесников също съпоставя ориста на Алексей Навални с тази на Евгений Пригожин, водач на милицията " Вагнер " и някогашен съдружник на Кремъл, който се разпалва предишното лято против военната подчиненост и де факто раздруса Кремъл. Той почина мистериозно при самолетна злополука на 23 август. " Двамата нямат нищо общо ", упорства Андрей Колесников. Но тяхното изгубване единствено оставя автократа Путин още по-сам на върха на неговия Олимп. »Без никаква опозиция, нито от вътрешната страна, нито извън. "

Заве тът на Навални

Отровен с нервнопаралитичното вещество " Новичок " на 20 август 2020 година, по време на акция в Сибир, трансфериран в кома под интернационален напън в Берлин, Алексей Навални направи изказвания там в документален филм, озаглавен " Навални ", който излезе след завръщането му в Русия. " Моята воля, ако бъда погубен, е доста елементарна: не позволявайте това да се случи! ", сподели задържаният конкурент при завръщането си в страната на 17 януари 2021 година

От пандиза, като се възползва от всяка аудитория, с цел да изрази себе си, той продължи да изпраща известия. По време на процеса против него за " екстремизъм " при започване на август 2023 година той осъди " най-глупавата и безсмислена война на 21-ви век ", имайки поради съветското нахлуване против Украйна.

" Знам, че мракът ще изчезне, че ще победим, че Русия ще стане мирна, светла и щастлива страна ", написа той също през юни 2023 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР