Смъртта на родилка е трагедия не само за близките, но

...
Смъртта на родилка е трагедия не само за близките, но
Коментари Харесай

Проф. Щерев: Да се ражда със секцио е епидемия

„ Смъртта на родилка е покруса освен за околните, само че и за всяко акошерогеникологично поделение “, разяснява в предаването „ Тази неделя “ на  БТВ експертът по акушерство и гинекология проф. Атанас Щерев.

„ Коронавирус инфекцията сподели, че е доста подла болест и, че не е единствено грипоподобно заболяване, а остава една дълга опашка от разнообразни затруднения “, добави той във връзка гибелта на родилка в Благоевград.

Преди тъкмо 10 дни млада майка и нероденото и дете изгубиха живота си в благоевградската болница. 29- годишната Евгения умря, откакто и беше сложена анестезия по време на планувано секцио. Бебето и също не беше избавено. Разследването на случая продължава. Според аутопсията, дамата е умряла от остра сърдечна и дихателна непълнота, разследване от мощно повреден дроб поради преболедуван ковид.

„ В медицината съществува по този начин нареченият медицински риск, акушерски риск, анестезиологичен риск. Има канара на риска и тези неща се преценят самостоятелно. Обикновено има следствие, с цел да се видят какви са аргументите “, означи още проф. Атанас Щерев.

„ Да се ражда със секцио е една зараза освен в България, минимум такива случаи има в Африка и доста небогати страни. Най-нисък % в индустриалния свят има в Западна Европа и Съединени американски щати. В по този начин наречените разрастващи се страни – Китай, Бразилия, Мексико, там са към 50%, също толкоз са и в някои островни страни, както и в България “, уточни още експертът по акушерство и гинекология.

Според него това е по-лесно първо за гинеколозите. „ Едно секцио продължава най-много един час, толкоз време е зает един екип. Ако би трябвало да водите едно обикновено раждане, то е приблизително 12 часа “, изясни лекарят. Според него в доста случаи акушергинеколозите сами предлагат на дамите такова раждане.

Втората причина е, че това е добре пристигнало за младите дами, които се опасяват от раждането, добави той.

„ В модерното акушерство през днешния ден има правила и те са, че оперативно родоразрешение би трябвало да се прави по медицински показания, а не по избор, посочи проф. Щерев.

Той уточни, че след обикновено раждане и след секцио има разнообразни параметри на заболеваемост и смъртност.

„ В околните 10 години обратно в България е имало години с 30-40 на 100 000 смъртност, това се дължи точно на високия % секцио. При секциото има четири пъти по-често тромбоемболични затруднения и три пъти по-висока смъртност, в сравнение с при обикновено раждане “, изясни проф. Щерев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР