Смъртоносни наводнения бяха предизвикани от разрушаването на язовира Нова Каховка

...
Смъртоносни наводнения бяха предизвикани от разрушаването на язовира Нова Каховка
Коментари Харесай

Ад в Украйна! Какво се случи с взривения язовир

Смъртоносни наводнения бяха провокирани от разрушаването на язовира " Нова Каховка " през юни месец в Украйна. Понижи се равнището на водата, която е използвана за изстудяване на реакторите в Запорожската атомна електроцентрала. Tова докара и до продължаваща рецесия с водата в района. Първоначално всичко беше под вода, в този момент хората страдат от дефицита. Журналистът на „ Дойче веле ” Макс Цандер споделя от Украйна.

В Покровск е късно лято и главната грижа е водата. Доставките на вода в града са на изчерпване. Градът дава известно количество вода, само че то не стига за всички. Хора като Ирина Борошнова би трябвало да се оправят сами. Тя ни завежда в дома си. Ирина е преподавател по математика и физика. Липсата даже на вода за напояване се трансформира в екзистенциална опасност. 
-->
Те са поливали посевите си от язовир „ Каховка ”. Откакто беше опустошен, той към този момент не е алтернатива. Похарчили са доста средства за сондажи за копаене на бунар, само че могат да си разрешат единствено на дълбочина до 36 метра. Могат да употребяват водата за нивите, само че не и за пиянство.

Хората като Ира се усещат изоставени. В близкия Никопол жителите разполагат с вода, само че имат други паники. „ Окупираха този град на 3 април 2022 година. Влязоха с войските и стана ясно, че ще ни тероризират “,спомня си Вячеслав Соболев. Той описа, че градът може да употребява каквото е останало от водата в резервоара, само че руснаците се пробват да  ги спрат. От време на време те поразяват задачата си. „ Обстрелът продължава. При помпените станции е даже по-лошо. Стрелят повече, с цел да ни лишат от вода ”, счита Вячеслав. Руснаците оставят жителите на Никопол без вода до възобновяване на подаването.

Областната администрация работи по продължително решение. Полагат се тръби, с които да се свържат водопроводните системи сред Никопол и Запорожие. Не съществува сходен проект за хората в Покровск. Ирина и брачният партньор ѝ Володимир засаждат по-малко годишна продукция този сезон, знаейки, че водата ще бъде нищожна. Украинката възнамерява повече за идващия сезон с вярата, че новият бунар ще помогне най-малко за малко. Ирина споделя още, че съгласно съселяните ѝ поради неналичието на вода вълците пресичат и минават насреща. Никой не знае дали язовирът ще бъде издигнат отначало. По думите ѝ жителите споделят, че в случай че резервоарът не бъде запълнен още веднъж, ще се наложи да изоставен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР