Служителите на 164-та детска градина Зорница в столичния квартал Горна

...
Служителите на 164-та детска градина Зорница в столичния квартал Горна
Коментари Харесай

Служители на детска градина в Горна баня ще стачкуват срещу уволнението на досегашния си директор

Служителите на 164-та детска градина " Зорница " в столичния квартал Горна баня приготвят ефикасна стачка поради " невижданото уволняване от страна на Столична община " на досегашния шеф Мариана Иванова. Протестът е подсилен от 35 души от работещите в детската градина, както и от родители на децата, които я посещават. От през днешния ден на мястото е назначен нов шеф.

В поддръжка на уволнената директорка се популяризират писма до кмета на София Йорданка Фандъкова с подписка от 300 от родителите на децата в градината. Те упорстват за бистрота, обективност и ясни претекстове за уволнението, с което не са съгласни. Твърдят, че Мариана Иванова е упорит и виновен експерт, предан на работата си и на това да усъвършенства изискванията и средата в детската градина. И тъкмо това съумява да реализира в годините си като началник посредством многочислени начинания с присъединяване на децата и дейна връзка с родителите, настояват покровителите й.

Според сигналите на родителите инспекции в детската градина текат от септември и още тогава те са пробвали да изискат от общината бистрота по обвиняванията към директорката. Твърдят, че досега не са получили информация за резултатите от инспекциите, нито за претекстовете за уволнението.

По проблема от Столичната община показват, че е осъществена инспекция от Дирекция " Образование " и администрацията на регион " Овча купел ", която е установила " серия от нарушавания " в организацията на работата и приема на деца в детска градина 164 " Зорница ". Проверките са били осъществени по тъжби от други родители на деца в детската градина, прецизират от общината. По установените нарушавания е формирано дисциплинарно произвеждане, което тази седмица приключи с най-строгото дисциплинарно наказване - премахване от длъжността.

" Установено е, че за 24 деца липсват кандидатури в осведомителната системата за обслужване на детските заведение на Столична община, през която се прави кандидатстването, само че те попадат в описите на Националната електронна осведомителна система за предучилищно обучение и в дневниците на групите. Проверката е установила още разминаване в датите на класиране на някои деца и датите, от които те са записани в дневниците и посещават детската градина ", оповестява Общината.

Констатирани са също и " нарушавания в организацията на спомагателните просветителни действия ". Установено е, че децата са посещавали спортни занятия отвън детската градина без подписан контракт сред детското заведение и спортния клуб и без заповед на шефа, като таксите за визитите са събирани от педагогическия личен състав ".

Има и нарушавания на Кодекса на труда, Наредба 12 за статута и професионалното развиване на учителите, Наредбата за здравната експертиза и предписанията на болничния лист, Наредбата за командировките в страната и Постановление 374 от 2016 за осъществяването на бюджета на Република България за 2017 година, които касаят работата на педагогическия личен състав и осъществяването на административна активност, допълват от Столична община.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР