Служебното правителство сезира Конституционния съд за правомощията на главния прокурор

...
Служебното правителство сезира Конституционния съд за правомощията на главния прокурор
Коментари Харесай

Правителството пита Конституционния съд за правомощията на главния прокурор

Служебното държавно управление сезира Конституционния съд за пълномощията на основния прокурор с искане за анулация на пълномощия, регламентирани в Закона за правосъдната власт. Това съобщи правосъдният министър Крум Зарков след постоянното съвещание на кабинета, съобщи БНР.

Въпросът, който държавното управление е изпратило до Конституционния съд е:

" Допустимо ли е основният прокурор, осъществявайки контрол за правда на прокурорите, да им разпорежда инспекции на съблюдаване на законността във всички сфери на ръководство и на всички административни равнища? ".

Министър Зарков съобщи, че служебното държавно управление счита това за неприемливо и изясни:

" Искането до конституционния съд сме илюстрирали с ред образци от практиката, да вземем за пример разпоредените инспекции за притежателите на разрешителни на оръжия без значение дали са за лов, за спорт, за защита, инспекции за пътната настилка, за пътната сигнализация, инспекции за изплатените дотации на политическите партии и други. Все значими въпроси, само че за които има ред контролни органи в страната, чиито директни отговорности са свързани точно с цитираните действия ".

Крум Зарков заяви още, че служебното държавно управление е приело промени в Наказателния кодекс в осъществяване на задължения по Плана за възобновяване и резистентност. Става въпрос за закононарушенията засегнатост и клюка.

България неведнъж е осъждана от Европейския съд по правата на индивида поради това, че обществените персони и органите на власт би трябвало да търпят рецензия в по необятни граници, изясни служебният министър Зарков.

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР