Служебното правителство не купува самолети. То събира оферти, които ще

...
Служебното правителство не купува самолети. То събира оферти, които ще
Коментари Харесай

Стоянов в обяснителен режим: Служебното правителство не купува самолети, а събира оферти

Служебното държавно управление не купува самолети. То събира предложения, които ще показа в Народното събрание, с цел да бъде взето осведомено решение по отношение на бъдещето на изтребителната авиация на България. Това разяснява министърът на защитата Димитър Стоянов.

„ Желанието на Министерството на защитата е да бъде обезпечена защитата на въздушното ни пространство от 2023 година до въвеждането в оперативна подготвеност на самолетите F-16 “, уточни Стоянов. Той обясни, че това няма да стане преди 2027 година - 2028 година В този интервал от четири години Военновъздушните сили на България би трябвало да продължат да извършват конституционното си обвързване и да носят бойното си дежурство.

„ Полагаме невероятни старания, с цел да добием 6+2 мотора от Полша. Разговорите са в напреднал стадий, само че към момента дефинитивно решение няма “, сподели министърът на защитата. Той разясни, че тези мотори ще могат да бъдат употребявани от изтребителната авиация до края на 2023 година. Това постанова да бъдат отправени запитвания към 4 страни - Швеция, Франция, Съединени американски щати и Израел, за даване на предложения за придобиване на самолети. Към момента са получени отговори от Швеция и Франция, а от другите две страни се чакат.

Министърът на защитата напомни процедурата за доставка на техника над 100 млн. лева, регламентирана в Закона за защитата и въоръжените сили на Република България. Той акцентира, че офертите ще бъдат оценени и ще бъде импортиран план за капиталов разход в Народното събрание, което би трябвало да вземе решението за закупуване на бойни самолети.

„ Държа да се знае, че договарянията за закупуване на вторите осем F-16 бяха извършени от постоянното държавно управление. Това, което ние направихме, е да подготвим план за капиталов разход, който е утвърден от Министерския съвет за внасянето в Народното събрание “, разяснява министър Стоянов. Той заяви, че офертата на Съединени американски щати за придобиването на още осем изтребителя F-16, която беше със период до 1 ноември 2022 година, е удължена до 15 декември. Министърът напомни, че съгласно Стратегическия обзор на защитата от 2018 г.-2019 година България би трябвало да има две ескадрили с бойна авиация, тъй че няма отклонение от параметрите и експертизата, която Министерството на защитата е определило. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР