Служебното правителство на Гълъб Донев отмeни постановлението на кабинета Петков

...
Служебното правителство на Гълъб Донев отмeни постановлението на кабинета Петков
Коментари Харесай

Правителството на Донев отмени плана на кабинета Петков за влизането ни в Клуба на богатите

Служебното държавно управление на Гълъб Донев отмeни постановлението на кабинета " Петков " за подготовката на страната за приемането ни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 13 юли. Мотивът - решенията за проекта не са финализирани от предходния състав на Министерския съвет.

Става въпрос за " Постановление за организация и съгласуваност на процеса на диалози и подготвителни действия за присъединение на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) ". То е признато на съвещанието на държавното управление на Кирил Петков на 13 юли тази година.

Президентът Румен Радев, назначил служебните министри, неколкократно е обявявал, че държи на влизането на България в организацията.

Поканата към България да стартира публични договаряния за участие в така наречен клуб на богатите беше отправена на 25 януари от Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз на равнище министри.

На 10 юни държавното управление на Петков утвърди Пътната карта за процеса на присъединение на България.

С постановлението на кабинета " Петков " се планува основаване на организация и съгласуваност за систематизиране на отговорностите, и метода на взаимоотношение сред институциите. Предвижда се още основаването на междуведомствени работни групи по всяка една от областите, които ще бъдат обект на изчерпателен механически обзор от страна на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Постановлението дефинира функционалностите на междуведомствения координационен механизъм и методите на взаимоотношението му с Министерски съвет за осъществяване на единна национална политика на България по въпросите, свързани с процеса на присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Предвидена е еластичност в процеса на взимане на решения, както и механизъм за разглеждане на въпроси, които са от компетентността на повече от едно министерство или ведомство, по което не е реализирано единодушие в границите на междуведомствения координационен механизъм.
Процесът на присъединение планува в къс период България да даде документа – първичен меморандум, в който като страна претендент да изложи своята изходна позиция по отношение на всички настоящи тематични правни принадлежности на Организацията за икономическо сътрудничество и раз в областта на активността ѝ.

Всичко това кабинетът на Гълъб Донев го анулира.

Другото решение на кабинета " Петков ", което се анулира, е за одобряването на промени в Закона за пазарите и финансовите принадлежности, който е обвързван с уговорките на България по Плана за възобновяване и резистентност. По него България чака да получи 13 милиарда лева

С трето решение казармите в Ямбол бяха трансферирани на общината, с цел да построи детски дневен център с безвъзмездни занимания за деца с прилежащи към него площадки, уреди и спортни стадиони.

Ето какво заяви Правителствената осведомителна работа във връзка анулираните решения:

Правителството анулира три решения, които не са финализирани от предходния състав на Министерския съвет.

Отменят се: решение по т. 16 от Протокол № 19 от съвещанието на Министерския съвет от 5 май 2022 година; решение по т. 6 от Протокол № 29 от съвещанието на Министерския съвет от 13 юли 2022 година; решение по т. 46 от Протокол № 31 от съвещанието на Министерския съвет от 28 юли 2022 година.

Решението от държавното съвещание на 5 май касае безвъзмездното прекачване на правото на благосъстоятелност върху парцели - частна държавна благосъстоятелност, на община Ямбол, област Ямбол.

Решението от 13 юли се отнася до организацията и координацията на процеса на диалози и подготвителни действия за присъединение на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване.

С решението, признато на 28 юли, е утвърден план на Закон за изменение и допълнение на Закона за пазарите на финансови принадлежности.

Трите решения са признати от Министерския съвет с направените в тях промени, допълнения и разяснения, по реда на чл.48 от Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация. По признатите актове вносителите не са подготвили и показали дефинитивни текстове и не са показали модифицирани претекстове съгласно направените в тях промени, допълнения и разяснения.

Поради значимостта на решението за организацията и координацията на процеса на диалози и подготвителни действия за присъединение на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване, държавното управление ще го прегледа още веднъж на последващо свое съвещание.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР