Служебното правителство е уведомило Европейската комисия, че планира да поднови

...
Служебното правителство е уведомило Европейската комисия, че планира да поднови
Коментари Харесай

България уведоми ЕК за намеренията си спрямо „Газпром“

Служебното държавно управление е уведомило Европейската комисия, че възнамерява да възобнови договарянията с съветския държавен газов колос „ Газпром “ за контрактуваните доставките по съществуващия контракт. Вицепремиерът по икономическите политики Христо Алексиев и енергийният министър Росен Христов са провели видеоконферентен диалог с шеф на дирекция „ Енергетика “ в Европейска комисия Дите Юл Йоргенсен.

Алексиев е подчертал, че българското държавно управление не има намерение „ да води диалози за нов кратковременен, средносрочен или дълготраен контракт с „ Газпром Експорт “, а само за приемане на количества по съществуващия контракт “, се споделя в известие на държавния пресцентър.

Считаме, че такова деяние не трябва да се подхваща от служебно държавно управление. Само постоянен кабинет и парламент могат да вземат решение за вдишване на подобен нов, предстоящ ангажимент. “

Разговорът с Йоргенсен идва на фона на оповестените като „ неизбежни “ от служебния кабинет договаряния с „ Газпром “ и в подтекста на наложения от Европейски Съюз санкционен режим по отношение на съветската страна. От известието на Министерски съвет не излиза наяве какво тъкмо са дали отговор от Брюксел на Алексиев и Христов по този мотив. Посочва се единствено изразена по-обща поддръжка към страната по отношение на договарянията с „ снабдители на природен газ “ като цяло.

По-рано тази седмица, когато стана ясно, че кабинетът на Гълъб Донев ще опита да възобнови разговора с съветската компания, представителят на Европейска комисия Тим Макфий подсети пред bTV, че няма смяна в санкционния режим по отношение на схемата „ газ за рубли “. Редица компании обаче прибегнаха към нея през последните месеци, а специалисти обърнаха внимание на евентуално съзнателно оставеното необятно поле за пояснение на наредбите не Брюксел – тъй че да има малка врата за заплащане по стремежи от Москва метод.

По-късно самата Европейска комисия направи уточнения, съгласно които приемането на газа против рубли въпреки всичко е допустимо, без то да нарушава глобите – стига фирмите да разгласят, че завършват заплащането с превеждането на долари или евро. Вчера българският енергиен министър изрази мнение, че няма по какъв начин всички да вършат по този начин, а единствено България да прави нещата вярно.

Христов разгласи още, че страната ще изиска промени в клаузи по съществуващия контракт с „ Газпром “, което обаче поставя въпроса за изхода от един предстоящ арбитраж, който мнозина специалисти дефинират като неминуем. Служебното държавно управление пази тезата, че и в този момент съветската страна е в по-силна позиция, а България може да загуби стотици милиони, даже милиард лв.. Критиците на това изказване пък упорстват, че „ Газпром “ първи е трансформирал едностранно изискванията по контракта и в случай че българската страна съблюдава поетите през цялото време задължения, правото би било в нейна изгода. 

Дали „ Газпром “ ще отвърне на молбата на българското държавно управление за възобновяване на разговора – се чака да стане ясно при започване на идната седмица.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР