Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев се

...
Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев се
Коментари Харесай

Главчев пред западни дипломати: Ще следваме евроатлантическия курс на България

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните членки на Европейския съюз, Съединени американски щати, Обединеното кралство и Швейцария, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

По време на срещата министър председателят Главчев срещна дипломатите с главната задача на държавното управление – провеждането на свободни и почтени избори. Едновременно с това министър-председателят беше безапелационен, че кабинетът ще продължи да работи и по всички други посоки в българската външна политика и да следва евроатлантическия курс на България. 

Пред посланиците Димитър Главчев уточни, че основни външни цели на страната ни остават присъединението към Шенген по суша и приемането в еврозоната. България ще продължи градивния разговор и дейното съдействие с европейските сътрудници. Главчев акцентира, че напъните на страната ни са довели до намаляващ миграционен напън. По отношение на еврозоната министър председателят посочи пред посланиците, че упоритостта ни е през 2025 година да въведем общата европейска валута. В тази връзка министър-председателят съобщи, че чакаме поддръжка от членовете на еврозоната, както и бърз обзор и оценка на готовността на България. Главчев увери посланиците, че българските институции работят интензивно и реализират добър прогрес по всички потоци, с цел да обезпечат навременна подготовка за участието. 

Присъединяването на България към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) беше различен акцент, който министър председателят Главчев сложи на вниманието на посланиците. Министър-председателят уточни изгодите от нашето участие, като посочи удобното влияние върху целия район на Югоизточна Европа, допринасяйки за възстановяване на икономическата непоклатимост, капиталовия климат и стандарта на живот. България остава мощно ангажирана с поддръжка към районните начинания на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и по-специално към Регионалната стратегия за Югоизточна Европа. 

Сигурността в Черно море, обстановката в Украйна и в региона на Близкия изток също бяха дискутирани в хода на срещата с посланиците. 

България ще продължи с безапелационната си поддръжка за Украйна. От самото начало на тази непредизвикана война България оказва поредна помощ на Украйна на всички вероятни равнища – политически, финансово, военно, филантропично и дипломатическо, сподели служебният министър председател Димитър Главчев по време на видеоконферентен диалог с украинския министър-председател Денис Шмигал, извършена през вчерашния ден. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР