Служебният министър на външните работи Николай Милков е изпратил поздравително

...
Служебният министър на външните работи Николай Милков е изпратил поздравително
Коментари Харесай

Въпреки негласния бойкот на ЕС. България поздрави Иран за годишнината от Ислямската революция

Служебният министър на външните работи Николай Милков е изпратил приветствено писмо до иранския си сътрудник Хосейн Амир Абдолахиан във връзка 44-ата годишнина от Ислямската гражданска война в Иран . Това излиза наяве от на уеб страницата на министерството на външните работи на Иран.

За писмото първи оповестиха от Офнюз. Свободна Европа изпрати питане до българското външно министерство по отношение на писмото, само че отговори не бяха получени.

Министър Милков е измежду дребното представители на страни членки на Европейския съюз (ЕС), които са изпратили сходен приветствен адрес. В края на януари Европейски Съюз и Англия поради " бруталния " метод, по който ислямският режим потуши всеобщите митинги в страната.

На среща на външните министри от Европейски Съюз по-рано през декември беше разискван и въпросът дали страните членки да се въздържат от поздрави към Иран във връзка годишнината от Ислямската гражданска война. Тогава не се стигна до публично решение за протест. Официален представител на Европейски Съюз обаче удостовери пред Радио Свободна Европа, че министрите са обсъждали да вземат участие в събитията " под равнище дипломат ".

В известието на уеб страницата на иранското външно министерство се споделя, че министър Николай Милков е честитил годишнината от Ислямската гражданска война и националния празник на Иран в особено послание към своя ирански сътрудник Хосейн Амир Абдолахиан ​. Освен Милков сходен приветствен адрес са изпратили и външните министри на Русия, Беларус, Северна Корея, Монголия, Сирия, Малайзия и други.

Единствените други страни членки на Европейски Съюз, за които иранското външно министерство показва, че са изпратили приветствие, са Румъния, Хърватия и Унгария . По информация на изданието Политико Унгария и Полша са единствените страни от Европейски Съюз, които са изпратили своите посланици да участват и на церемонията по случай годишнината в офиса на иранския президент Ебрахим Раиси.

През есента на предходната година в Иран избухнаха всеобщи митинги с претенции за равни права на мъжете и дамите и анулация на строгите религиозни ограничавания, които прераснаха в претенции за събаряне на ислямския режим въобще.

Протестите бяха отблъснати със мощ от иранската полиция. По данни на правозащитните организации силите за сигурност са умъртвили повече от 500 души, в това число 71 деца, а към 20 000 души са били задържани по отношение на митингите.

Базираната в Норвегия Iran Human Rights пресмята, че към 100 от арестуваните са застрашени от смъртни присъди.

В отговор на бруталното потушаване на митингите Европейски Съюз и Англия постановиха наказания на Иран. Европейският парламент прикани Европейски Съюз да отиде по-далеч и да включи Ислямски революционен гвардейски корпус като терористична организация. Корпусът има войска от към 125 000 души с армейски, флотски и въздушни елементи и командва религиозната паравоенна милиция " Басидж " , постоянно употребена за потушаване на митинги.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР