Служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че ще изчака

...
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че ще изчака
Коментари Харесай

Крум Зарков: Казусът с мандата на ВСС е огромен проблем

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков съобщи, че ще изчака решението на Конституционния съд във връзка мандата на Инспектората на Висш съдебен съвет.

Едва по-късно ще се вземе решение за това по какъв начин да работи самият Съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври.

Така Зарков разяснява обстановката, в която се намира кадровият орган - без определена парламентарна квота от 11 души и обжалван в съда избор на съдийската квота.

Зарков разяснява тематиката преди първото съвещание на Висш съдебен съвет след лятната почивка.

В качеството му на министър той е председателстващ пленума на съвета за първи път.

" Въпросът с мандата на Висш съдебен съвет занапред ще слага проблеми. Имаме проект за всяка обстановка, с цел да не допуснем по-сериозна рецесия от тази, която съществува ", уточни Зарков и добави, че няма по какъв начин правосъдната система да работи без Висш съдебен съвет.

По думите му това е доста сериозен проблем.

" Под въпрос е и дали съветът може да действа при изминал мандат ", сподели правосъдният министър. По думите му трайното решение на казуса е в Народно събрание, който би трябвало да избере 11 члена.

На съвещанието си през днешния ден пленумът на Висш съдебен съвет ще дискутира бюджета на правосъдната власт за 2023 година,щатното разписание на администрацията на европрокуратурата у нас, постройката, в която ще работи, и бюджета ѝ.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР