Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов заяви, че

...
Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов заяви, че
Коментари Харесай

Икономическият министър: Бъдещите енергийни помощи няма да доведат до вдигане на данъците

Служебният министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов съобщи, че държавното управление твърдо поддържа нуждата от обезщетения за бизнеса поради високите цени на природния газ.

" Като министър на стопанската система мисля, че това е и схващане на цялото държавно управление, твърдо сме " за " обезщетения за газа. Не може да има обезщетения за електрическа енергия, а да няма за газ и да слагаме едни компании в неконкурентна обстановка по отношение на други. Твърдо ще има и ние ще подготвим скица, която ще предложим на идващия парламент ", сподели пред публицисти министър Никола Стоянов. По-рано през днешния ден той откри профилирано ревю за индустриални машини и технологии, роботика и автоматизация " MachTech & InnoTech Expo 2022 " в Интер експо център - София.

Министърът сподели, че бъдещите енергийни помощи няма да доведат до увеличение на налозите. Търсят се други разновидности, гледаме какво вършат другите страни в Европейски Съюз, несъмнено пари отнякъде би трябвало да се намерят, добави той.

Председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев, който също взе участие в откриването на ревюто, съобщи пред публицисти, че първоначално властта би трябвало " да възпре този ярък ентусиазъм на КЕВР да направи кръстосано субсидиране на бита за сметка на стопанската система ". Появиха се такива хрумвания евтиният газ да отива за топлофикациите, а скъпият за предприятията, добави Велев и посочи, че това ще докара до прекъсване на работата на компаниите и растеж на безработицата, а хората няма да имат заплати, с цел да си платят евтината сметка за парното. 

 istock istock
В Европа и по света цената, на която потребителите се доставят с природен газ, в случай че е диференцирана, тя е в интерес на по-ниски цени за промишлеността и като цяло за стопанската система, а енергийно бедните хора биват подпомагани, разяснява още Велев.

Той посочи, че по-важното е да се реализиран общо положителни цени на природния газ, на микса, който " Булгаргаз " внася, тъй като, по думите на Велев, за разлика от електрическата енергия свърхвисоките цени образуват облаги не в български предприятия, а в непознати, което значи, че оттова не могат да се вземат средствата за обезщетения. В този смисъл Велев сподели, че за обезщетенията за природния газ ще би трябвало да се създадат нови разноски и недостиг за бюджета за разлика от тези при електрическата енергия, където системата се самофинансира.

По мотив опцията за бартер на газ от Азербайджан против български ток министърът подсети, че по време на визитата му в тази страна сходни диалози са стартирали, като добави, че задачата е била да се намерят спомагателни количества още за тази зима на добра за потребителите цена. По думите на министъра такава скица е допустима и в този момент тя се разисква в елементи на експертно ниво.

Министърът посочи, че спомагателни количества за тази зима се търсят и от други страни, които са производители на газ. " Нашата цел е най-малко на 100 и петдесет % да обезпечим потребностите ни, тъй като всичко е договаряния, не се знае с " Газпром " ще стане ли нещо или не. Ние би трябвало да сме подготвени на всеки вид ", добави министърът.

В отговор на въпрос той посочи, че ще има средства за покриване на отстъпката от 25 стотинки за бензина. " Средства има за отстъпката, разчетени са до след идването даже на Народното събрание, тъй че може по-късно да се удължи ", добави министърът.

Той уточни, че рухването на цените на горивата е поради диалозите на служебното държавното управление, а на поради цените на интернационалните пазари и добави, че се водят диалози освен с " Лукойл ", само че и с всички участници на пазара в посока облекчение работата им на пазара на търговия на едро на горива. Министърът засяга административни спънки и спомагателни условия. Той добави, че диалозите не престават и изрази убеденост, че спадът на цените ще продължи.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР