Служебният министър на финансите Асен Василев е възложил на министерствата

...
Служебният министър на финансите Асен Василев е възложил на министерствата
Коментари Харесай

Служебният кабинет готви 10% свиване на парите за заплати в министерствата

Служебният министър на финансите Асен Василев е упълномощил на министерствата да се готвят за Бюджет 2022 година при задание за 10% стесняване на разноските за личен състав и прехрана. Това съобщи самият той по време на чуване за актуализацията на Бюджет 2021.

Василев посочи, че служебното държавно управление не може да организира дълготрайни политики, само че е длъжно по закон да движи бюджетната процедура за 2022 година Кабинетът към момента не е одобрил средносрочна бюджетна прогноза, без която не може да се сформира идващия бюджет.

Василев не влезе допълнително елементи по какъв начин тъкмо ще се осъществя сходно огромно стесняване на административни разноски, изключително в бюджетни системи, като Министерство на вътрешните работи да вземем за пример, в които бюджетът отива най-вече за заплати.

Досега ГЕРБ организираше радикално друга политика – към нарастване на разноските за заплати в бюджетния бранш за това да повлияе и на приходите в частните предприятия. Така, по последни данни на Национален статистически институт междинната заплата в страната се е нараснала с 14.1% на годишна база към второто тримесечие на 2021 година, достигайки 1525 лева В обществения бранш растежът е 19.5%, а в частния – 12.3%.

Асен Василев сподели още, че в актуализацията на бюджета не са заложени желаните от строителния отрасъл и министър Виолета Комитова 1.5 милиарда лева за разплащания по контракти. Финансовият министър твърди, че от тази сума 500 млн. лева към този момент са фактурирани, само че против тях не стоят пари в бюджета.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР