Служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че Европейската комисия

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че Европейската комисия
Коментари Харесай

Росен Христов: Скоро Украйна ще иска ток от нас

Служебният министър на енергетиката Росен Христов сподели, че Европейската комисия никога не желае да предоговаря във връзка с декарбонизацията. Това съобщи той в отговор на въпрос на Теменужка Петкова от ГЕРБ на съвещание в Комисията по енергетика.

М олдова се обърна към нас с искане на електрическа енергия, заяви Росен Христов и добави, че в скоро време чака това да се случи и от страна на Украйна , като означи, че всичко това се дължи на войната.

Цената на газовия микс в България е смъкната , с помощта на задействането на плана за интерконектора с Гърция, за което заслуга по думите на енергийния министър, има и министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков. Росен Христов означи, че когато е встъпил в служба като длъжностен министър на енергетиката планът е бил в изостанал етап, доста надалеч от стартиране, само че с помощта на напъните на служебното държавно управление той е получил Акт 16 и стартирането му в употреба.

За порядъка на 3 месеца резултатите са забележими и те са в следствие от нашите дейности, акцентира той.

Относно решението за батериите министър Христов сподели, че Министерството на енергетиката няма информация за извършени разбори . Той добави, че планът има цел построяването на голям брой центрове за предпазване на тези акумулатори, като става въпрос за голямо количество акумулатори, от порядъка на към 6 хиляди контейнера. Няма разбори и механически инспекции по какъв начин това да бъде осъществено и няма никакви разбори за живота на тези акумулатори, който е сред 7 и 10 години.

Регулираният пазар остава единствено за битовите консуматори, за небитовите има други ограничения , които на процедура пазят всички консуматори, посочи Христов.

Докато няма утвърждение от Европейска комисия за държавна помощ, обезщетенията за бизнеса не могат да влязат в действие. Неговата рекомендация е да се преразгледа това решение – първо, методът към всички консуматори да е идентичен. Решението изключва мрежовите оператори, виждаме, че е належащо и те да бъдат обезщетени, сподели още енергийният министър.

Абсолютно всички пари, които събираме от свръхпечалбите в предприятията, влизат във Фонда за енергийна сигурност и се изплащат. Данните са транспарантни, тъй че е ясно къде отиват всички средства, изясни той.

Относно енергийната сигурност Росен Христов добави, че България неслучайно е експортьор и то от най-големите в Европа.

Всички към нас внасят от нас. Списъкът се чака да пораства. Ако затворим мощности, да вземем за пример при едно спешно изключване, в зимния интервал, ние няма от кое място да внесем, тъй като те всички внасят от нас. Анализите споделят, че ние просто няма да имаме ток “ , съобщи той.

Енергийният министър уточни, че до края на година чака програмата за слънчевите панели за семействата да проработи, като планът напълно скоро ще бъде обществено показан и даден на публично разискване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР