Служебният кабинет ще вземе решение дали да води разговори за

...
Служебният кабинет ще вземе решение дали да води разговори за
Коментари Харесай

Служебният кабинет може да разговаря с Газпром най-рано след седмица


Служебният кабинет ще вземе решение дали да води диалози за възможното обновяване на доставките от “Газпром ” за България най-рано след седмица. Това сподели в понеделник енергийният министър Росен Христов по време на свое посещаване в “Мини Марица-изток ”.

По думите му преди този момент държавното управление желае да направи разбор дали може да обезпечи нужните количества природен газ за идната зима от различни източници.

“Изчакваме да забележим какво ще се случи с другите варианти, да създадем един финален разбор на нужните количества газ, които са ни нужни, с цел да осигурим промишлеността. Също и ценови разбор при какви равнища на цената промишлеността може да действа. На нас ни би трябвало газ, който хората да могат да си разрешат да купят и да работят ”, разяснява Христов.

Сред вероятните източници на природен газ той включва и интерконектора с Гърция, който следва да бъде напълно финализиран до края на септември.

е в сряда да показа график за всички действия, които остават да се извършат по интерконектора с Гърция в това число и процедурите по приемане на акт 15 и акт 16.

“В момента в тръбопровода има газ, само че сега газопроводът е като огромен цистерна. Затапен е и от двете страни, като е пуснат газ под налягане, с цел да се ревизира за теч. Газ през него не тече. Нас ни интересува това нещо да може да придвижва търговски количества газ, а не пробно, не някакви проби. Това нещо да може да работи ”, разяснява Христов.

Миналата седмица неговите сътрудници от транспортното и районното министерства Христо Алексиев и Иван Шишков направиха ревизия на трасето, след която оповестиха, че. Изказванията им обаче незабавно бяха опровергани от експерти, защото връзката сполучливо се тества с лимитирани количества газ още от юни насам.

През април “Газпром ” спря едностранно да извършва контракта си с България за доставка на природен газ. Това стана, откакто кабинетът на Кирил Петков отхвърли да се съобрази с условията на Москва за заплащане на количествата по скица, заобикаляща западните наказания, наложени поради непредизвиканата съветска инвазия в Украйна.

Въпреки това Росен Христов към този момент не разкрива каква тактика вероятно би имало служебното държавно управление, в случай че стартира договаряния с съветската компания.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР