Служебният кабинет ще продължи подкрепата на Украйна, като подготвя два

...
Служебният кабинет ще продължи подкрепата на Украйна, като подготвя два
Коментари Харесай

Ще остане във фокуса. Служебният кабинет готви два пакета с военна помощ за Украйна

Служебният кабинет ще продължи поддръжката на Украйна , като приготвя два пакет военна помощ за Киев. Това заяви служебният министър на защитата Атанас Запрянов по време на конференцията за сигурността в Черно море в София, която се организира в границите на интернационалната " Кримска платформа " .

В нея участваха делегации от 42 страни, като външните министри на Украйна и Съединени американски щати се включиха с видеообръщения. Конференцията идва на фона на продължаващата над две години война, засиления напън на Русия в и офанзивите над енергийната инфраструктура на Украйна.

Украинската войска изпитва дефицит на артилерийски снаряди и противовъздушна защита, откакто републиканците в Конгреса. Пред участниците в София външният министър на Украйна Дмитро Кулеба още веднъж прикани западните съдружници да доставят незабавно необходимитe системи за противовъздушна защита, оръжия и муниции.

От своя страна държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен даде обещание Вашингтон да продължи с поддръжката за нападната страна.

" Съюзниците в Черно море могат да разчитат на Съединени американски щати, с цел да бъде районът по-сигурен, по-проспериращ и по-интегриран. Путин мислеше, че съседите на Украйна в района ще бъдат разединени, само че сбърка ", сподели Блинкен във видеообръщение, излъчено на форума в София.
 Видеообръщение на украинския външен министър Дмитро Кулеба, излъчено на форума в София Какво сподели служебният министър председател
За новоназначения български длъжностен кабинет събитието беше един от първите огромни интернационалните конгреси, на които да изкажат позициите си. Служебният министър на външните работи Стефан Димитров откри конференцията с тирада, в която удостовери, че България поддържа формулата за мир на украинския президент Володимир Зеленски.

Тя се състои от 10 точки и включва евакуиране на съветските войски от цялата интернационално приета територия на Украйна, в това число Крим, наказване на военнопрестъпниците и погашение на компенсации. Конференцията за мира в Украйна, на която тя следва да бъде разисквана, ще се състои в Швейцария в средата на юни.
България готви два пакета с помощ за Украйна
Освен това пред участниците във форума служебният министър на защитата Атанас Запрянов сподели, че поддръжката за Украйна ще остане приоритет на служебното държавно управление.

" Уверявам ви, че помощта за Украйна ще остане във фокуса на отбранителната ни политика по време на мандата на настоящето служебно държавно управление ", сподели Запрянов.

Той добави, че Русия съставлява опасност за самостоятелната и обща сигурност и че България поддържа Украйна в правото ѝ да възвърне териториалната си целокупност. По думите му е от стратегически интерес за България Украйна да победи.
 Помощник държавният секретар на Съединени американски щати Джеймс О'Брайън (вторият отляво надясно), служебният външен министър Стефан Димитров (вдясно) и министърът на защитата Атанас Запрянов по време на конференцията
Запрянов заяви още, че турският парламент е утвърдил меморандума за основаване на Противоминна военноморска група в Черно море ( МСМ Black Sea ). В групата вземат участие България , Румъния и Турция . Идеята е трите страни да работят най-вече в териториалните си води и изключителните си стопански зони.

Целта е със взаимните старания на трите страни да не се позволява да се получат трагични обстановки или появяването на мини, сподели министърът.

Военното министерство приготвя и два пакета военна помощ за Украйна, само че изпращането им се бави поради логистични проблеми. По думите на Запрянов за единия от тях е нужен въздушен превоз. Той добави, че не всяко съоръжение е уместно за изпращане с трен или автомобил, само че не уточни каква тъкмо ще бъде помощта в този момент, защото това се пази в загадка.
Черно море - море на НАТО
" След присъединението на Украйна и Грузия към НАТО, Черно море би трябвало да стане море на Северноатлантическия алианс, сходно на Балтийско море ", сподели външният министър на Украйна Дмитро Кулеба във видеообръщението си в понеделник.

Той даде образец с Балтийско море, което е наричано " море на НАТО " след присъединението на Швеция и Финландия.

Украинският външен министър също по този начин още веднъж прикани съдружниците за оръжейна помощ.

" Спешно се нуждаем от спомагателни системи " Пейтриът " и други съвременни Противовъздушна отбрана системи, оръжия и муниции ", сподели Кулеба. Той даде за образец унищожаването огромна част от съветския черноморски флот, което принуди Русия да прибере корабите си и по този начин беше възобновено корабоплаването в Черно море.

" Те схващат единствено от мощ, всичко останало за тях е уязвимост ", сподели Кулеба.

Най-спешното нещо, което би трябвало да създадем, е да продължим да поддържаме Украйна с колкото е допустимо повече материална помощ, сподели и помощник-генералният секретар по отбранителната политика и обмисляне на НАТО Ангъс Лапсли. Той напомни „ историческото решение “ на Европейски Съюз и НАТО за бъдещето на Украйна, а точно да бъде пълновръстен член на двата съюза.
Заплахата за страните в района
Заплахата от войната на Русия против Украйна, която изпитва районът на Черно море, беше разисквана и от представителите на Румъния - Ана Кристина Тинка, Грузия - Лаша Дарсалия, и Турция Басат Йозтюрк. И тримата дадоха обещание поддръжката на страните им за Киев да продължи.

Форматът на Международната Кримска платформа беше основан в Украйна на 23 август 2021 година под патронажа на президента Володимир Зеленски. Ползва се с поддръжката на Европейски Съюз и Съединени американски щати и има за цел деокупация на Крим, който бе нелегално анексиран от Руската федерация през 2014 година
 Недостиг на оръжия и жива мощ. Как Украйна се бори да забави съветското нахлуване  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР