Служебният кабинет остави за декември големите харчове по бюджета. След

...
Служебният кабинет остави за декември големите харчове по бюджета. След
Коментари Харесай

Правителството остави големите харчове за декември

Служебният кабинет остави за декември огромните разходи по бюджета. След актуализацията държавните финанси би трябвало да приключат годината с дефицит от 4.6 милиарда лева (3.6% от БВП), само че за 11-те месеца те към момента са на остатък. В края на ноември остатъкът е 570 млн. лева заяви финансовото министерство. 

Ако служебният кабинет спази заложения недостиг в бюджета, то през последния месец на годината - декември, се кани да изхарчи над 8 милиарда лева Припомняме, че служебното държавно управление към този момент пое нов дълг за 3.3 милиарда лева, с които да покрие планувания недостиг.

По-големите бюджетни разходи започнаха още през октомври и втори следващ месец те превишават месечните приходите в хазната. През ноември да вземем за пример изхарчените пари са на стойност 5.814 милиарда лева, до момента в който постъпленията са за 5.657 милиарда, т.е. през месеца е регистриран недостиг от 160 млн. лева

За интервала януари-ноември направените разноски на страната, дружно с тези на общините, са за 47.220 милиарда лева, демонстрира справката на финансовото министерство. За съпоставяне, за същия интервал на 2020 година бюджетните разноски са в размер на 39.912 млрд. лв.. Значителният им растеж тази година е обвързван, от една страна, с по-ниската база през 2020 година, когато през същия интервал има регистрирани доста по-малки по мярка разноски за битка с пандемията от COVID-19, и въпреки това – на увеличените заплати в бюджетната сфера, на по-високите заплащания за пенсии и обществени помощи, както и на по-високите разноски за администрацията, показват от финансовото министерство.

Постъпленията в бюджета за 11-те месеца на годината са 47.790 милиарда лева Спрямо същия интервал на 2020 година растежът е с близо 7,4 милиарда лева на данъчните и неданъчните доходи и с 0,7 милиарда лв. повече от помощи.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР