Службата за защита на данните на Европейския съюз (EDPS) призова

...
Службата за защита на данните на Европейския съюз (EDPS) призова
Коментари Харесай

ЕС поиска забрана на шпионския софтуер Pegasus

Службата за отбрана на данните на Европейския съюз (EDPS) прикани за възбрана на противоречивия шпионски програмен продукт Pegasus. В отчетът си организацията показва, че " възходящите доказателства демонстрират, че високоразвитият шпионски програмен продукт от боен клас като Pegasus има капацитета да аргументи невиждани опасности и вреди освен на главните свободи, само че и на демокрацията и върховенството на закона ".

Скандалът с Pegasus, основан от израелската софтуерна компания NSO Group, избухна през юли 2021 година, когато Forbidden Stories, Amnesty International и консорциум от 16 разнообразни новинарски издания разгласиха следствие за потреблението на технология за наблюдаване на публицисти, деятели и опозиционни политици от държавни управления по целия свят.

Pegasus е шпионски програмен продукт, който може да проникне в мобилен телефон, да събира персонални данни, данни за местоположението и да управлява микрофоните и камерите без знанието или разрешението на потребителя. Част от информацията, до която Pegasus има достъп, включва фотоси, история на търсенията, пароли, дневници на позвъняванията, връзки и изявления в обществените медии.
Какво ще предприеме Европейски Съюз
В началото на седмицата тематиката влезе и в пленарната сесия на Европейския парламент. Фокусът на дебата беше главно върху публицистите, които попадат в обсега на шпиониране с противозаконния програмен продукт. Европейският комисар по правораздаването Дидие Рейндърс съобщи, че следи деликатно хода на следствията в Унгария и Полша. Министърът по европейските върпоси на Франция Клемент Бон също акцентира какъв брой значимо е публицистите и опозоционните политици да се усещат в сигурност.
Реклама
Евродепутатите насочиха питане към френското председателство на съвета и Европейска комисия за вероятните дейности на Европейския съюз за следствие и прекъсване на противозаконното потребление на шпионския програмен продукт. Допълнително се приготвя стартирането на анкетна комисия, която ще търси свидетелски показания от разследващите служби на държавите-членки, политици и висши чиновници.
Засегната ли е България
Миналата седмица Софийска градска прокуратура заяви, че софтуерът може да е бил употребен нелегално и в България за нерегламентирано подслушване на български жители. В тази връзка е почнала прокурорска инспекция в държавни структури, само че не се дава информация за съответния мотив за нея. " В хода на инспекцията прокурор неотложно е претендирал информация то Националото бюро за надзор на специфичните разследващи средства прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската софтуерна компания NSO Group " Pegasus ", както и осъществявана ли е инспекция на процедурите за потребление и използване на специфични разследващи средства във връзка с съответни жители, включваща същия артикул ", написа в известието.

Допълнително е изискана и информация от ДАНС, ДАТО и други отраслови звена. Малко по-късно министър председателят Кирил Петков разяснява, че " няма данни в ДАНС тази стратегия да се употребява, от които и да било български служби ".

" Другото, което е леко изненадващо е, че чух за този проблем още през лятото и за какво в този момент толкоз месеци след първичната информация се сезира прокуратурата. Но в случай че има в действителност такова подслушване, аз ще съм първият, който ще поддържа следствие на случая ", добави Петков.
Реклама В кои други европейски страни има подозрения за непозволено потребление на Pegasus
Макар абсурдът да се развихри още през лятото на предходната година, унгарските управляващи отричаха потреблението на Pegasus до началото на ноември, когато член на Народното събрание от ръководещата партия Фидес призна, че Министерството на вътрешните работи е закупило и внедрило шпионския програмен продукт. Телефоните на най-малко петима маджарски публицисти, деятели, юристи и опозиционен политик са били инфектирани с него. Наскоро унгарският съюз за цивилен свободи (HCLU) разгласи, че ще стартира правосъдни дейности от името на публицистите, написа The Guardian.

Има сигнали и за потребление на софтуера и в Полша. Изследователското звено Citizen Lab към University of Toronto заяви, че някогашният министър на образованието на Полша Роман Гиертих и прокурор Анна Вжосек са били жертви на наблюдаване, осъществено благодарение на израелския програмен продукт. От организацията обявиха, че телефоните на двамата са хакнати, с цел да може да се следи активността им. В резултат полските сенатори възнамеряват да изготвят закон, който да контролира потреблението на технологии за наблюдаване в страната. Скандалът може в допълнение да разпали продължаващия спор на страната с Европейски Съюз по отношение на върховенството на закона.

Френското държавно управление също е почнало следствие поради подозрения за заразяване на мобилния телефон на президента Еманюел Макрон с Pegasus.
Как работи софтуерът
Шпионският програмен продукт е планиран да заобикаля откриването му и да маскира активността си. Той разрешава на ползващите го да поемат контрола върху мобилното устройство да имат достъп до криптирани приложения за известия, и да включват аудио или видео запис. Макар предопределен само за битка против тероризма и проведената престъпност, през 2021 година стана ясно, че е бил използван и за политически цели. Има подозрения, че израелската полиция го е употребила за шпиониране на десетки свои жители - в това число висши държавни чиновници и протестиращи против някогашния министър председател Бенямин Нетаняху.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Право 3 Политика 1 Политика 2 Право 3 Отбрана 1 Политика 2 Право 3 Строителство и парцели Реклама
Но Pegasus от дълго време е излязъл от границите на страната. Предполага се, че е са наранени 189 публицисти, повече от 600 политици и държавни чиновници и държавни водачи, в това число френския Еманюел Макрон,председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и други държавни и висши държавни, дипломатически и военни чиновници в 34 страни.

Сред публицистите са чиновници от Al Jazeera, The Associated Press, Reuters, CNN, The Wall Street Journal, Le Monde и The Financial Times. Още най-малко 65 предприемачи и 85 деятели за правата на индивида по целия свят също са били цели.
Българската диря
NSO Group отдавна твърди, че Pegasus е предопределен само за следене на терористи и нарушители. Компанията твърди, че продава софтуера единствено на тествани държавни управления за битка с престъпността. През ноември NSP попадна в черен лист на американското държавно управление.

България също беше забъркана непряко в абсурда с Pegasus. През предходната година пред The Guardian от NSO Group оповестиха, че са контролирани от експортните режими на Израел, Кипър и България, като продават единствено на проучени държавни клиенти. Тогава инспекция на " Капитал " сподели, че има настоящо позволение за експорт до 2023 година на обвързваното с NSO българско сдружение " Съркълс България ". Вероятно то е издадено към 2019 година и се получава след кандидатстване пред смесената комисия в министерството на стопанската система, в която влизат още ДАНС, Министерство на вътрешните работи, представители на Министерство на външните работи и военното министерство.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
" Съркълс България " е благосъстоятелност на кипърското сдружение CS - Circles Solutions Limited, и като публична активност сочи, че се занимава с разработка на програмен продукт хардуер за държавни и частни клиенти в региона на телекомуникациите и маркетинга. Компанията майка Circles Circles е купена за 130 млн. $ през 2014 година от американския фонд Francisco Partners, който я слива с предходна своя инвестиция - NSO Group. През 2019 година фондът продава мажоритарен дял в NSO назад на създателите на компанията Омри Лави и Шалев Хулио. " Съркълс България " има към 150 чиновници в България, а приходите й за 2020 са 19.7 млн. лева
Как да се предпазим " Амнести интернешънъл " пусна Amnesty International Mobile Verification Toolkit, през който всеки със относително ниски механически знания може да ревизира дали телефонът му е бил таргетиран от Pegasus. Инструментът работи с устройства с iOS и Android, само че потребителят би трябвало да има едно мислено, тъй като софтуерът също получава достъп до целия некриптиран бекъп на смарт телефона, с цел да ревизира дали е имало пробив. Анализът не удостоверява или отхвърля дали устройството е компрометирано, само че разпознава " следи " на пробив.Извън инспекцията има няколко елементарни стъпки, посредством които да се понижи шансът за евентуално шпиониране. Първо, потребителите би трябвало да отварят единствено доверени контакти и източници от устройството си. Много чести опити за пробив с Pegasus са през Apple устройства от линк в iMessage, като даже не е нужно потребителят да кликне на линка. Ето за какво е значимо и устройството да има последните ъпдейти на системата си.Препоръчително е избягването на обществени и отворени Wi-Fi мрежи (например в хотели). В такива случаи потреблението на VPN услуга понижава възможностите на хакерите. Добър съвет е и криптирането на данните на телефона, както и опцията за отдалечено заличаване на паметта му. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР