Случващото се в Израел има две реалности. Първата е, че

...
Случващото се в Израел има две реалности. Първата е, че
Коментари Харесай

Два сценария за войната в Израел. Капаните

„ Случващото се в Израел има две действителности. Първата е, че става въпрос за разлята рецесия, която има заплаха да обхване целия район и да се разрасне отвън границите, в които се намира сега ”. Това разяснява пред NOVA доцент Искрен Иванов, специалист по интернационална сигурност и ръководство на спорове, СУ.

-->
Той акцентира, че постоянно, когато имаме принуждение против цивилни, приказваме за тероризъм.

„ Но, съгласно мен, дизайнът на целия този атентат е доста по-голям. Според мен тук има наместени държавни артисти, които имат интерес това да се случи, поради обстоятелството, че сега виждаме и световните процеси, светът към този момент се поделя на две и страните в района, несъмнено някои артисти като Иран, да кажем, имат интерес районът също да бъде разграничена ”, съобщи доцент Иванов.

По думите му рискът е несъразмерен, само че по този начин работят терористите. „ Аз още веднъж ще повторя, че задачата на един подобен атентат не е просто да се все е боязън. Целта е да се промени като цяло политическото статукво, политическия ред в района, и това да стане по допустимо по този начин най-бруталния метод. А точно с вземането на колкото е допустимо повече жертви. А какво по-добро за „ Хамас ” от това да удари Израел в миг, в който страната се намираше в неустойчивост? ”, разяснява доцент Иванов.

„ Аз мисля, че в тази ситуация не става въпрос просто за „ Хамас ”. Според мен има заместени държавни артисти, които имат интерес в това да се случи. Затова съгласно мен оттук насетне вероятните сюжети са два. Единият вероятен сюжет е това да се трансформира в прокси война, в която Израел ще се опита да накаже, както и самият Нетаняху се изрази, „ Хамас ” по допустимо най-ефективния метод. Другият вид е да се стигне до боен спор, като този боен спор ще бъде или сред Израел и Ливан, или сред Израел и Иран, което е допустимо най-неблагоприятният сюжет в тази ситуация, поради, че Израел е нуклеарна мощ, а отново Иран също претендира, че разполага, въпреки и с стеснен нуклеарен боеприпас ”, изясни специалистът по сигурността.

„ Предстои да забележим, кой от двата сюжета ще се осъществя, само че съгласно мен, идващият един месец е основно в това отношение ”, сподели доцент Иванов.

Той не счита, че виновността за протичащото е изцяло на израелското разузнаване. „ То е едно от най-професионално настоящите в света. Тук по-скоро става въпрос за това, което ние назоваваме разделяне на обществото. Вие си спомняте какъв брой доста митинги имаше в Израел за правосъдната промяна. Веднага откакто министър председателят направи коалиция със сегашните си консервативни сътрудници, хората излязоха на улицата и това доста отслаби Израел. Защото без значение, че става въпрос за Израел, когато едно общество е разграничено, и армията, и секторът за сигурност, и политиците не могат да си правят работата. Страната просто не може да си пази интереса. И тъкмо това се случи сега. Защото политическата неустойчивост в Израел не разреши и на бранша за сигурност, и на политиците да плануват тези закани. А беше ясно, че рано или късно Близкият изток ще пламне. По същия метод, по който пламна Нагорни Карабах и доста други огнища, които се възпламениха, чисто и просто, тъй като светът сега се намира в един преход - от една система към двуполюсна система ”, изясни доцент Иванов.

Той е безапелационен, че няма да има договаряния.

„ Израел задейства военна теория, която съставлява офанзива над съперника с диспропорционални сили. При тези условия мирните договаряния най-малко аз ги изключвам като алтернатива ”, сподели доцент Иванов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР