Случвало ли ви се е да гледате филм, отразяващ друга

...
Случвало ли ви се е да гледате филм, отразяващ друга
Коментари Харесай

10-те най-странни модни тенденции през годините

Случвало ли ви се е да гледате филм, отразяващ друга ера и да се изумявате на странния асортимент на облекла, в които са облечени актьорите?

Е, това въобще не е инцидентно, тъй като разнообразието от нетрадиционни фешън трендове през годините надалеч не наподобява на днешните ни показа за дрехи.

Вижте кои са най-странните фешън трендове, които дамите по света се налагало да спазват…

 10-те най-странни фешън трендове през годините 1. Ужасяващата история на лотус обувките

Не, обувките от фотографията не са предопределени за дребни деца, просто би трябвало да се приготвите да чуете ужасяващата история на дамските обувки вид „ лотус “. Средновековието в Китай стилните фенове ще запомнят с небивалата мода на деформираните женски крайници. Още от дребни, родителите връзвали краката на децата им толкоз мощно, че ходилото да израсне деформирано и извънредно малко! Смятало се, че в случай че пръстите на дамите били завити надолу, те ще съумеят да се омъжат и ще бъдат по-плодовити.

 10-те най-странни фешън трендове през годините 2. Островърхи обувки

Нетипичните обувки „ Crackowes “, отличаващи се със мощно подострения си връх, били известни през далечния 15 век. Дължината им можела да доближи до забележителните 40 сантиметра, като зависила от индивида, който ги носи. Ако той бил аристократ, можело да си разреши да обуе 38-сантиметрови обувки. Ако обаче бил част от простолюдието – 15-сантиметровите са най-дългият вид, който можел да си разреши.

 10-те най-странни фешън трендове през годините 3. Много тясна и дълга пола

Чували ли сте за ексцентричните поли “hobble ”? Ако към момента не сте, тогава ще побързаме да ви предупредим, че тези тесни и дълги поли, очертаващи извивките на краката ви, са в действителност извънредно неуместни. Освен че лимитират придвижването ви, те също по този начин могат умерено да ви спъват, до момента в който ходите. На тези мъчения подложил дамите при започване на 20 век френският дизайнер Пол Поирет.

 10-те най-странни фешън трендове през годините 4. Без никакви форми

Оказва се, че през днешния ден мощно провъзгласяваните изпъкнали форми на дамата, в миналото не били съвременни. Вместо да обрисува добре извивките на тялото си, дамата през двадесетте години на предишния век считала, че би трябвало да изравни гърдите и торса си. Целта била роклята да пада по дамското тяло, без да има нито една странична дипла. На всичкото от горната страна дамите носили пристягащи бюста облекла, които да скрият техните гръдни извивки.

 10-те най-странни фешън трендове през годините 5. Корсет

Другата прекаленост, оставяща без мирис клетите дами още от 5-ти век, са по този начин известните корсети. Изработката им еволюирала през годините, преминавайки от китова кост, през дърво и стомана. Носенето им причинявало проблеми на дамите с някои органи, в това число неприятно стомашно разстройство. Някои обаче считат, че макар всички забавни спекулации, обвинявайки дрехата в причиняването на рак и гибел при дамите, в действителност носенето на корсет не било рисково за живота. Къде е истината – можем единствено да гадаем…

 10-те най-странни фешън трендове през годините 6. Кринолин

Всички вие сте виждали по какъв начин наподобяват големите рокли, красели дамите от Викторианската ера. Стегнатата горна част и рисково необятната пола стават вероятни с помощта на „ устройството “, наречено кринолин. То заема формата на камбана и е задоволителна основа, върху която да бъде подложен разноцветния плат. Освен че са извънредно тромави, тези рокли се оказват и доста рискови. През 1858 година млада жена от Бостън умряла в пожар, породен от разнесения посредством роклята ѝ пламък от камината. Още по-лошото е, че за двумесечен диапазон от същото нещо си отишли още цели деветнадесет дами.

 10-те най-странни фешън трендове през годините 7. Турнюр

Сигурни сме, че сте виждали и това знамение. За да ви подсетим за каква фешън наклонност тъкмо става въпрос, ще ви подскажем – сякаш елементарна рокля, само че нетрадиционно повдигната откъм задните елементи на дамата. Издигащата се пухкава „ възглавничка “ пораждала пресилените фигури на дамите през 70-те години на 19 век. И до момента в който някои дами възхвалявали известната мода, други смело я оплювали, като Лора Сиъринг в материала си в „ New York Times “ по отношение на мъката на дамите, породена от стилните трендове.

 10-те най-странни фешън трендове през годините 8. Обувките „ Chopines “

Така наречените обувки „ Chopines “ измъчвали краката на богатите италиански дами още от Ренесанса. Подобно на островърхите обувки, тук колкото по-голяма била височината, толкоз по-високопоставена била тяхната собственичка. Както може би към този момент допускате, главната цел на тези обувки била дамата да изпъкне измежду останалите. Е, с тези големи и неуместни неща върху краката, тя просто няма по какъв начин да не притегли вниманието на близките, където и да се намира.

 10-те най-странни фешън трендове през годините 9. Муселинова рокля

Популяризираната от Мария Антоанета муселинова рокля се оказва освен незадоволително топла за студените дни, само че и рискова за дамите, разчитащи на нея. За някои критици, модерните при започване на 19 век рокли били много разголени, по тази причина не били подобаващ фешън избор. През 1803 година в Париж избухва заплашителен вирус, за чийто основен „ провинен “ историците показват точно муселиновата рокля. Твърдението се трансформирало дотам във факт, че нарекли болестта „ муселинова болест “.

 10-те най-странни фешън трендове през годините 10. Костюмите „ Блумър “

Популярните костюми „ Блумър “, наречени на активистката Амелия Блумър, са основани през 50-те години на 19 век от Елизабет Милър. Типично мъжката за тогава дреха – панталон, била съчетана в грациозен костюм, предопределен за дами. Въпреки обстоятелството, че нетрадиционните крачоли едвам се подавали от насъбраната с пластове пола, революционният артикул незабавно бил жигосан от последователите на дотогавашната дамска мода.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР