Случаят в Лудун: Пакт, подписан между Грандие и Дявола … На

...
Случаят в Лудун: Пакт, подписан между Грандие и Дявола …
На
Коментари Харесай

Случаят в Лудун: Пакт, подписан между Грандие и Дявола

Случаят в Лудун: Пакт, подписан сред Грандие и Дявола … На 2 юни 1630 година, отец Урбейн Грандие (Urbain Grandier), енорийският духовник в St.-Pierre-du-March of Loudun, Франция, е упрекнат в магьосничество от група монахини урсулинки (Zona666.com). Грандие бил политически авторитетен духовник със всемирски метод на живот, скандални афери и сантиментални завършения. Бил си основал доста врагове. През 1618 година, той написал подигравателен дискурс за кардинал Ришельо (Cardinal Richelieu). До 1630 година, Ришельо се трансформира в един от най-могъщите мъже във Франция и ще играе значима роля в Случая Лудун (Loudun case). Един ден, монахини почнали да изпадат в спазми и диви пристъпи, като в това време казвали, че Грандие е изпратил демони да ги обладаят. Ролята на екзорсиста била поета от отец Миньон (Father Mignon), един от враговете на Грандие. Вместо да се опита да ги „ излекува “, Миньон насърчавал монахините в тяхната полуда. Симптомите им включвали припадъци, спазми и говорене на непознати езици. В продължение на няколко години, върху тях се правил екзорсизъм, по време на който монахините лаели, крещели, богохулствали и правили неприлични дейности.



С повишаването на нервността към тези епизоди се правили обществени екзорсизми. Те се трансформирали в нещо като „ туристическа атракция “, привличайки любопитни фенове в Лудун.

 Твърди се, че е подписан пакт сред Урбейн Грандие и Дявола, показан като доказателство по време на процеса в Лудун през 1634 година Подписани били също Сатаната (Satan), Левиатан (Leviathan), Астарот (Astaroth) и доста други демони Четете още: Дневник, описващ тестванията на жертвите на Матю Хопкинс-Ловецът на вещици Грандие бил наказан по всички обвинявания. Присъдата е произнесена на 18 август 1634 година: „ Разпореждаме упоменатия Урбейн Грандие, съответно съден и наказан за закононарушението магия, завист и причиняването на демонично владеене на няколко монахини-урсулинки от този град Лудун, както и на други всемирски дами, дружно с други обвинявания и произлизащите от това закононарушения. За чието възмездие, ние осъждаме упоменатия да направи Почетно Аменде (Amende honorable), с гола глава, въже към врата, държейки в ръката си пламнал конус, тежащ два кг, пред главната врата на църквата St.-Pierre-du-March, а преди този момент и на St. Ursual в този град. Там, на колене, да се извини на Бог, Царя и закона! Той би трябвало да бъде отведен на публичния площад на St. Croix и прикован към прът на скеле, който за тази цел ще бъде повдигнат на упоменатото място и там да бъде изгорял жив. И пепелта му да бъде разпръсната напразно. Наредили сме и по този начин разпореждаме, всеки продукт от неговото движимо имущество да бъде добит и иззет от краля. Сумата от 500 ливъра първо се взема за закупуване на бронзова плоча, върху която ще бъде гравирано резюмето на сегашния развой, която ще бъде сложена на видно място в упоменатата черква на урсулинките, с цел да остане там за цяла безкрайност. И преди да пристъпим към осъществяването на актуалната присъда, нареждаме на упоменатия да бъде подложен на първа и последна степен на мъчение във връзка с неговите съучастници. “



Урбейн Грандие Няколко „ вещици “ са измъчвани, дружно със самия Грандие, който е изгорял на клада през август 1634 г. Според някои сведения, обвиняванията са били част от интрига. Монахините са били помолени да се престорят, с цел да дискредитират красивия и „ аморален ” духовник Грандие, който се е трансформирал в нещо като „ ужас “ за църквата. Агенор дьо Гаспарин (Agénor de Gasparin) допуска, че ранните така наречен „ Демонични прояви “ в действителност са били смешки, изиграни от някои от послушници в опит да изплашат някои от монахините. А с придвижване на нещата, капеланът Жан Миньон показва името на Грандие на внушимите монахини. Но, този случай провокира съмнения по отношение на цената на свидетелските показания и достоверността на интензивните духовни видения. Истинско отнемане или жестока машинация, с цел да се отърват от неуместен човек …?
Източник: zona666.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР