Случаят със заседналия край Камен бряг кораб Vera Su отвори

...
Случаят със заседналия край Камен бряг кораб Vera Su отвори
Коментари Харесай

Кап. Богданов: Операцията за кораба нанесе шамар върху авторитета на Морска България

Случаят със заседналия край Камен бряг транспортен съд " Vera Su " отвори тематики, които не бяха коментирани от години насам. Заговори се за безхаберие, незаконна безнаказаност и нехаене, заваляха и уволненията.
Още по тематиката
Всъщност проблемите в Българското търсене и избавяне по море стартират години обратно във времето, а в този момент то е достигнало и своя самобитен край.

Операцията в Камен бряг сподели точно този край - където техническите запаси липсват и вместо страната да задейства личните си институции, стартира да търси помощ от непознати компании.

За " шамара ", който се нанася върху престижа на страната ни след несполучливите опити плавателният съд да бъде разтоварен и изтеглен, за неналичието на техническа обезпеченост, поради която евентуално няма да бъде открита същинската причина за засядането му в скалите край " Яйлата ", и за краха на една добре смазана машина макар непрекъснатите предизвестия - в особено изявление за Dir.bg споделя ръководителят на Българската морска камара и някогашен шеф на " Морска администрация " Варна капитан далечно корабоплаване Богдан Богданов.

Вече повече от 2 седмици корабът " Vera Su " е затънал край Камен бряг. Къде позволиха неточност българските управляващи в интервенцията по разтоварването и изтеглянето?

Според мен единствената неточност е в забавянето. Тази интервенция трябваше да стартира доста, доста по-рано. Без всякакво закъснение - това съм го казвал неведнъж.

Служебният министър на превоза Христо Алексиев уволни шефа на " Морска администрация " кап. Живко Петров. Като някогашен шеф на " Морска администрация " Варна смятате ли, че кап. Петров има някаква виновност, или неналичието на дейности е подбудена от пропуски в техническата ни обезпеченост? Кой в действителност носи отговорност за случилото се?

Това е един доста сериозен въпрос, който желае и сериозен разбор. И на него отговор би трябвало да даде следствието, само че аз, най-малко до този миг, не знам да е почнало. В Министерството на превоза има звено за следствие на повреди. Част от него е и звеното за следствие на морски повреди. Между другото преди време това звено беше независимо, а преди няколко години беше трансформирано в едно общо звено към Министерството на превоза за следствие на морски повреди, жп, автомобилни и въздушни - нещо, което е доста необичайно за мен. Но дали единствено капитан Живко Петров има виновност - аз персонално не считам по този начин.

Ще изтъквам едно изявление на министър Алексиев: " Има незаконна безнаказаност обратно във времето ". Къде съгласно вас е тази безнаказаност и по какъв начин ще коментирате назначението на Венцислав Иванов за шеф на " Морска администрация "?

Този случай даде опция доста хора внезапно да се сетят, че през годините е имало незаконна немарливост и незаконна безнаказаност. Да, това несъмнено е по този начин, единствено че ние години наред за положението на Българското морско търсене и избавяне и положението на морската ни промишленост. Ще се спра по-подробно на казуса с морското търсене и избавяне. За мен погромът върху него стартира през 2006 година с отдаването на избавителен транспортен съд " Перун " на беърбоут чартър. Този първи контракт беше подписан от настоящия шеф на Изпълнителна организация " Морска администрация " Венцислав Иванов. Нека министърът самичък си направи заключения.

 Заради заседналия транспортен съд транспортният министър уволни шефа на Виж още

Тези проблеми някой да споделя, че едвам в този момент е схванал за тях, аз не го разбирам и за мен това е чиста измама. Няма институция, която да не е осведомена за това, което се случи с отдаването на " Перун ", а и освен с неговото отдаване. Защото по времето на Николай Апостолов (бел. авт. някогашен шеф на " Морска администрация " ) бяха доставени катери - два избавителни катера - единият в Бургас, другият във Варна. Аз, до моето уволняване, не издадох документи на този катер, тъй като за мен той по никакъв метод не отговаряше на техническото задание. Констатирах 23 забележки, някои от които по никакъв метод не можеха да бъдат изчистени.

Така че да приказваме за положението на Българското морско търсене и избавяне и какъв брой безконтролно е било през годините, е прекомерно късно към този момент. Това преди 20 години сме го споделили ясно, тъкмо и изрично, посочили сме и имената, които съгласно нас доведоха до този драматичен завършек на Българското морско търсене и избавяне.

Да се върнем съответно към случая с кораба. Завъртяха се разнообразни аргументи за случая - от неточност в навигацията, през нетрезво или заспало положение на екипажа, до комплициране на нос Калиакра с Камен бряг. Възможно ли е навигатор да ги обърка, откакто те са изцяло разнообразни, и каква в действителност е най-възможната причина за случилото се? Реагирали ли са от корабния трафик, виждайки, че корабът се насочва към скалите?

 Зад засядане на кораба край Виж още

На този въпрос бих дал отговор по следния метод - неведнъж заявих, че ние разполагаме с една от най-хубавите системи освен в Европа за наблюдаване на корабния трафик. Защо обаче се получи този случай и корабът заседна, аз не мога да отговоря, би трябвало да отговори следствието. То би трябвало да бъде доста точно и детайлно, и независимо. Да, хипотезите са доста, само че коя от тях е същинската и вярната - аз мисля, че към този момент доста мъчно може да се откри заради една доста простичка причина - при сходни произшествия първото нещо на една заинтригувана страна в лицето на нейните институции е да се качи на борда на кораба, да вземе корабните документи и най-много корабния навигационен и машинен дневник, да снеме показания от екипажа, след което да стартира едно доста детайлно и точно следствие. За страдание, както разбирам, това към момента не е реалност. И по какъв начин да установиш освен това състояние повода, като аз за себе си съм уверен, че от дълго време корабните дневници - както навигационният, по този начин и машинният, са пренаписани според напътствията на корабособственика и застрахователя.

Всички споделят, че корабът потъва. Това правилно ли е, в случай че откакто е затънал, под него има пясък и скали, или по-скоро това " поглъщане " се дължи на повишение на равнището на морето поради вълните?

Според мен корабът е седнал (бел. авт. опира морското дъно), по този начин като виждам фотосите оставам с такова усещане. А дали потъва, или не, не мога да кажа, тъй като не съм осведомен с водолазния оглед, който беше осъществен през вчерашния ден.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Между прочее това би следвало да е втората стъпка, която Администрацията трябваше да предприеме още в първия ден. Да се направи един доста акуратен водолазен оглед, с цел да се реши какво е положението на кораба и да се търсят решения за снемането му. Прекалено късно идва този водолазен оглед.

А каква ще е ориста на кораба, в случай че неприятните атмосферни условия продължат или даже се задълбочат, каквито прогнози вършат експертите?

По този мотив към този момент загатнах, че вероятността от разединение на кораба при неприятно време е доста евентуална. Дали ще се случи - уповавам се, не, в случай че времето се резервира такова, каквото е. Това е най-хубавото нещо, което ни се случи до момента при толкоз дни безучастие.

С какво би трябвало да разполага една страна, с цел да реагира бързо и съответно в такива обстановки? Вие към този момент казахте за положението на Българското търсене и избавяне на море, само че можем ли да обобщим има ли някаква вяра за него, разполагаме ли с нещо?

Както доскоро споделих, погромът стартира 2006 година с първото отдаване на " Перун ", малко по-късно по времето на Николай Апостолов корабът беше предан за повторно и знаете какво се случи с него.

Между другото желая да кажа на тези, които споделят, че времето е било неприятно и заради тази причина част от избавителните интервенции са били прекратени - през 1981 година, 8-9 януари, " Перун " е взел участие в избавителната интервенция и провлачването в следствие на транспортен съд при 11-метрови талази по мемоари на очевидци, а силата напразно е била 33 метра в секунда. Нека всеки да си направи сметка какъв транспортен съд сме изгубили и какви са аргументите. Защото мисля, че няма да е по никакъв начин неприятно тази страница да бъде отворена още веднъж.

Вече споделихте, че проблемите в морската промишленост са съществени и към момента няма тактика за тяхното решение. Ноември предстоят избори и чакаме въпреки всичко да бъде формирано държавно управление. Откъде съгласно вас би трябвало да стартира решаването на тези проблеми и какви биха били настояванията на Камарата към новия кабинет?

На първо място с смяна в законодателството. Многократно през годините съм заявявал, че Изпълнителна организация " Морска администрация " се нуждае от дълбоки промени и мястото ѝ не е в София. Крайно време е тя да бъде преместена във Варна, където ѝ е мястото. Писал съм и съм приказвал доста по тези въпроси, в този момент ще го кажа още по-ясно - когато България беше уважавана и авторитетна в целия свят морска страна, в началото в ДИК, преди да стане Изпълнителна организация " Морска администрация ", имаше трима души. Малко по-късно станаха петима. Сега какъв брой са - към този момент не знам, само че ние съвсем нямаме кораби под българско знаме. Крайно време е и този въпрос да бъде прегледан доста деликатно и детайлно и да се набележат в действителност ограничения.

 Стефан Янев: Не сме се забавили с реакцията с кораба край Камен бряг Виж още

А във връзка с търсенето и спасяването през последните години също съм писал доста. Споменах към този момент по други мотиви, че през 2015 година изготвих един разбор за положението на Българското търсене и избавяне. За страдание и до ден сегашен оставам с усещане, че никой не му е обърнал внимание. Но моето персонално мнение е, че единствената конструкция, която може, в положението, в което се намира България, да се оправи с този проблем и да го извършва според интернационалните отговорности, е Военноморският флот - Военноморските сили на България. Това също предстои на законова смяна, която съгласно мен по никакъв начин не е нещо мъчно, нито комплицирано.

Вижда се, че Изпълнителна организация " Морска администрация " не може да се оправи, няма този потенциал за огромно страдание и тази интервенция по снемането на кораба " Vera Su " го сподели по безапелационен метод.

Не знам тези хора, които се занимават с интервенцията, дали си дават сметка какъв пестник се нанася върху престижа на Морска България. Дано да си дават сметка. Единственото нещо, което не съм предполагал, че иска ми се наложи, е времето да се запази колкото може по-дълго.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР