Случаят с незаконния ловен хотел на Румен Гайтански-Вълка, построен до

...
Случаят с незаконния ловен хотел на Румен Гайтански-Вълка, построен до
Коментари Харесай

Връщат в административния съд случаят с незаконния ловен хотел на Вълка

Случаят с противозаконния ловджийски хотел на Румен Гайтански-Вълка, издигнат до язовир " Искър ", се върна в Административен съд-София.Причината е, че основният проектант на София Здравко Здравков е страна в разногласието и също би трябвало да встъпи в процеса, взеха решение съдиите от Върховен административен съд с ръководител Галина Солакова.

Определението е от 26 септември тази година и не предстои на обжалване, осведоми " 24 часа ".

Делото беше заведено от Здравков против решение от 5 април на арбитър Ева Пелова от административния съд в София. Тогава тя приключи делото с претекста, че той не бил страна по първото дело, което е за срутване на хотела  и по тази причина няма право да подава касационна тъжба.

" Страна е Столичната община, а не основният проектант, които са разнообразни правни субекти ", сподели арбитър Пелова. 

Здравков нападна в съда нейното решение и в този момент Върховен административен съд го анулира и споделя, че основният проектант на Столична община е конституираният ответник в първото произвеждане, тъй като той е издал акта за срутване на постройката.

" Това събитие несъмнено го легитимира да апелира постановеното неподходящо за него правосъдно решение ", показват висшите магистрати.

И прибавят: " С оглед на това погрешен е изводът на първоинстанционния съд, че касационният жалбоподател основен проектант на Столична община не е взел участие като страна в първоинстанционното произвеждане и постановеното решение не е неподходящо за него ".

Здравко Здравков оспорва решението на административния съд от 15 декември 2021 година, с което се отменяше неговата заповед за събарянето на постройката. Тя бе построена в Държавно ловно стопанство " Искър " през лятото на 2020 година без да има позволение за градеж.

Това бе открито от инспекция на отдел " Контрол по строителството " на регион " Панчарево ", назначена от Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК). На тази база основният проектант на София издаде заповед за събарянето й на 16 юни 2021 г. Тази заповед беше анулирана половин година по-късно от Административния съд-София град с претекста, че издигнатата постройка в действителност била остарялата, само че актуализирана остаряла техническа работилница. Затова и нямало потребност от позволение за градеж.

Първата инстанция сподели, че той няма право да оспорва решението на съда, с което се анулира неговата заповед. Сега обаче Върховен административен съд не е склонен и връща делото. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР