Словенците гласуват днес в референдум за промените в закона за

...
Словенците гласуват днес в референдум за промените в закона за
Коментари Харесай

Словенците участват днес в референдум за промените в закона за управление на водите

Словенците гласоподават през днешния ден в референдум за измененията в закона за ръководство на водите, считан за тест за дясното държавно управление на Янез Янша, заяви АП.
Правителството на Яша утвърди ремонти в закона през март, само че еколози настояха за референдум, предупреждавайки, че измененията заплашват околната среда и качеството на водата.

Въпросът разпали разгорещени диспути в дребната европейска страна с население от 2 милиона души, известна с красивите си алпийски пейзажи. Правото на вода е залегнало в конституцията на страната от 2016 година
В центъра на разногласието е уговорка, регулираща строителството на здания, в това число хотели, магазини и заведения за хранене, покрай море, реки или езера.

Макар държавното управление да твърди, че в действителност е втвърдило разпоредбите и е осигурило повече фондове за отбрана от наводнения, съперниците настояват, че регулацията е в интерес на ползите на частни вложители, ще ограничи обществения достъп до вода и ще заплаши нейното качество.

Спорът за водата отразява увеличеното политическо напрежение в Словения, в която държавното управление на Янша се упреква в ограничение на демократичните и медийните свободи в една обичайно демократична страна. За да успее референдумът, болшинството от гласоподавателите и най-малко една пета от 1,7-те милиона души, имащи право на глас, би трябвало да отхвърлят измененията в закона за ръководство на водите. Референдумът бе иницииран от няколко екоорганизации и други групи на гражданското общество, които се сплотиха в Движение за питейна вода, събрало над 50 000 подписа.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР