Словения отправи молба да ѝ бъде предоставена тежка техника за

...
Словения отправи молба да ѝ бъде предоставена тежка техника за
Коментари Харесай

Най-тежката катастрофа от десетилетия: Словения иска помощ

Словения насочи молба да ѝ бъде предоставена тежка техника за отстраняването на вредите от пагубните наводнения в страната - заяви словенската информационна организация STA, базирайки се на държавен източник.

Специална техника и бойци

В рамките на европейския механизъм за отбрана от произшествия Словения е поискала 30 багера с висока проходимост и потенциал, както и 30 специфични машини за контролиране на речните кревати. Страната моли също за инженерни екипи, обслужващи въпросната техника, както и за 20 краткотрайни моста с дължина до 40 метра. От НАТО са били поискани също пет тежки военно-транспортни хеликоптера, способни да придвижват товар от минимум 5 тона, както и 200 бойци за избавителни и помощни задания.

Щети за повече от половин милиард евро

Словения се бори с най-тежкото естествено злополучие в най-новата си история. Министър-председателят Роберт Голоб оцени вредите на повече от 500 милиона евро. Особено наранени са пътната и енергийната инфраструктура, както и стотици жилищни здания.

Много села са напълно откъснати от външния свят. Хуманитарни екипи доставят благодарение на хеликоптери хиляди хора с артикули от първа нужда. Високата мокрота на почвата усилва вероятността от свлачища, предизвести словенската геоложка работа.

Тревожно е също ситуацията в Австрия и Хърватия

Опасността от нови наводнения е висока също и в Австрия и Хърватия. Междувременно в Австрия бяха изпратени 5000 пожарникари, подпомагани от бойци. Бурята засегна най-много провинциите Каринтия, Щирия и частично Бургенланд. В Каринтия пет от десетте окръга към момента са наранени от наводненията.

****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР