Словашкият премиер Игор Матович се извини за неуместна шега по

...
Словашкият премиер Игор Матович се извини за неуместна шега по
Коментари Харесай

Грандиозен скандал! Словашкият премиер се извини за неуместна шега за Западна Украйна и ваксината Спутник V

Словашкият министър председател Игор Матович се извини за неуместна смешка по време на изявление, в което сподели, че е предложил Русия да вземе част от Западна Украйна в подмяна на доставка от нейната ваксина " Спутник V " за Братислава.

" Извинявам се на всички украинци за моята несъответствуваща реакция ", написа Матович в Туитър, оповестява Ройтерс.

Преди това украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че Киев ще предприеме подобаващи стъпки, в случай че Словакия не се извини. " Никой няма право слага под въпрос териториалната целокупност на Украйна ", съобщи Кулеба.

Това не е първият гаф на Игор Матович. През ноември предходната година той съобщи, че " с ковид би трябвало да се борим, както с комунистите ".

Украинските управляващи не разрешиха потреблението на съветски ваксини в страната, а министър председателят на Словакия заобиколи сътрудниците си в държавното управление и поръча " Спутник V ", макар че тя още не е утвърдена от Европейския съюз.

Това провокира рецесия в ръководещата коалиция. Либералният министър на стопанската система Рихард Сулик прикани Матович да подаде оставка, а вицепремиерът Вероника Ремисова заплаши да извади консервативната си партия от държавното управление.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова изрази отрицание за това решение, а Матович дефинира реакцията ѝ като " популистка " и " безотговорна ", защото поставяла идеологията над здравето и живота на словаците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР