Сложно е да прогнозирам как би изглеждал нов парламент заради

...
Сложно е да прогнозирам как би изглеждал нов парламент заради
Коментари Харесай

Трябва да има нови избори, Сглобката е безпринципна, а ПП-ДБ не свърши нищо

Сложно е да предвиждам по какъв начин би изглеждал нов парламент поради машините, за мен те трансформират резултата, не им имам вяра

Лекция за демографските проблеми и технтие вероятни решения в Бургас изнесе проф. дн Антоанета Христова, политически психолог в Институт за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките. Тя взе присъединяване в среща на дамите от науката и бизнеса, която се организира в Гранд хотел и СПА " Приморец " в най-женския месец в годината. В полемиката участваха учен Никола Съботинов, ръководител на Българска академия на науките, 2008-2012 година и член кор. проф. Александър Костов - координатор национална академична мрежа на Българска академия на науките, както и кметът на Бургас Димитър Николов. Събитието се провежда за девети следващ път от проф. Севдалина Турманова, която е координатор на Регионален научен център - Бургас на Българска академия на науките и инж. Видка Вълчева, зам.-председател на Търговско индустриална камара в Бургас, а в залата участваха съумели дами от разнообразни сфери на науката и бизнес средите.

- Проф. Христова, демографията е една от главните тематики в програмата на Димитър Николов през сегашния му мандат. Как се нарежда Бургас съгласно статистиката на картата на страната?

- Доколкото знам, Бургас е разгласен за един от най-хубавите градове за живеене и това е национално познание. Въпросът е към този момент да се пипне структурата. Да се вземат поради националните и районните отрицателни тенденции като увеличението на броя на възрастното население. Да се намерения за преструктуриране в областта на бизнеса, изключително на морската промишленост и на грижата за възрастни хора. Да се намерения по какъв начин университетите оптимално да преориентират специалностите си към нуждата на бизнеса на локално равнище. И може би най-важното - структурата. Направи ми усещане, че промишлеността е по-слаба от останалите огромни градове в страната. Аз незабавно бих лобирала за смяна на това с цената на всичко, с цел да има работна ръка и да се развива обитаемото място с младежи, които желаят да създават добавена стойност и да основават бизнеси.



- Какво би трябвало да се обърне, с цел да може тази песимистична прогноза, към която сме се отправили към 2040 година, да стане почти реалистична?

- Много неща би трябвало да създадем. Да стартираме с няколко. Написали сме томове с оферти и ограничения и това е напълно съществено, в действителност размерът е подобен. Основните секторни политики са опазване на здравето, стопанска система, районно развиване, обучение. Едно от нещата, които би трябвало да се създадат, е да се работи във връзка с качественото развъждане на деца и достъпността на детските градини. Майките държат да им е комфортно и да знаят, че когато детето стане на избрана възраст, няма да се усещат несигурни. А сега настояват, че се усещат несигурни, когато изпращат детето в детска градина или ясла. Смятат, че там качеството на образование не е задоволително положително, предподавателите би трябвало да бъдат по-квалифицирани, а процесът на обгрижване да е доста по-поддържан и следен. Това би ги стимулирало да имат по още едно дете.

Друг фактор, който се отбелязва, касае младите фамилии, които желаят да се върнат от чужбина. Те си поддържат домовете, само че за  да се върнат да живеят тук, би трябвало да имат близко лечебно заведение. Истински диалог с майка от Испания ще ви изтъквам, човешки. „ Аз пребивавам на място, където лечебното заведение е доста близко и се усещам умерено и несъмнено. В България няма да е по този начин, тъй като нашето село е надалеч от здравния пункт ”, ми сподели тя. Трябва родителят да е сигурен, че детето му ще има бърз достъп до качествено опазване на здравето.

На трето място - сериозната тематика за предварителна защита на главните заболявания като рак, инсулти и инфаркти. При толкоз висок % на тези болести, ние подсигуряваме да бъдем преди всичко по смъртност. Ако има предварителна защита, ние внезапно ще понижим смъртността, което пък незабавно ще окаже въздействие върху кривата - да достигнем до по този начин мечтаното в демографския развой плато. Трябва да хванете това, върху което най-бързо може да се влияе. Това в сферата на здравеопазването е въвеждането на наложителни превантивни ограничения за тези три съществени болести.

Регионалното развиване - имаме големи пространства от неефективно употребена работна ръка и нежелаещи младежи да работят. В Северозападна България млади момчета, които живеят в кръчмата и получават 300-400 евро от майка си, която гледа деца или възрастни в чужбина. И не желае да отиде да работи за 1200-1500 лева, тъй като има съвременен телефон и се е „ качил на черешата ”. Това би трябвало да се промени. Имаме потребност от вложения в обитаеми места, където да се обезпечи превоз - един от проблемите на инвеститорите; и да се укрепи качеството на работната мощ.

И не на последно място образованието. То би трябвало да бъде извънредно насочено към потребностите на работодателите. Нищо повече и нищо по-малко.

- Министерският съвет гласоподава, че 56 медикаменти за сърдечно-съдови болести стават безвъзмездни и се поемат от НЗОК. Това ще повлияе ли на отрицателната наклонност?

- Не знам какви са тези медикаменти. Аз споделям какви би трябвало да бъдат ограниченията - предварителна защита. Да се хване казусът или рискът, доста преди той да се прояви. Три са главните сфери - онкология, инсулт и инфаркт.

- Кое е по-доброто, съгласно Вас? Правителство или да вървим на избори?

- Ако би трябвало мен да питате, първо ще отвръщам като човек, а след това като специалист. Моето персонално мнение е, че би трябвало да вървим на избори. Така смятам като специалист и като човек. Сглобката е безпринципна, не свърши нищо за страната в интервала, в който ПП-ДБ управляваше. Смятам, че всичко, което е патологично случило се, би трябвало да завърши. Освен това войната в Украйна доближава към своя край и развръзка. Смятам още, че е напълно разумно Тръмп да смени администрацията, в случай че пристигна на власт. За момента такива са трендовете, в случай че не се случи нещо неприятно, извънредно и ненадейно. Цялата посока на развиване на Европа е към консерватизъм и национализъм. И този тип сглобка, който ни тласна към неолиберализма, би трябвало надлежно да отстъпи място на новата наклонност.

- Добър ход ли бе от страната на Бойко Борисов да не взе участие в договарянията и консултациите?

- Убедена съм, че той няма интерес да взе участие. Смятам, че няма и интерес да ръководи в този миг.

- Ако отидем на предварителни избори, по какъв начин смятате, че ще е разграфен Парламентът?

- Изключително комплицирано е да се предвижда поради машините. За мен те трансформират резултата. Аз съм от хората, които безусловно не имат вяра на тези машини от първия ден, в който те се появиха. Боря се с всички вероятни законни средства за това да спрат да се употребяват. Убедена съм, че не направляваме черната кутия и Сглобката е, най-малко частично, резултат на машинното гласоподаване. Нямаше да се случи това, в случай че имахме по-реалистични избори, в случай че бяхме се оставили единствено на грешката на хартиените бюлетини. При тях също има неточност, само че е доста по-малка.

- В София наесен ще има ли нови избори?

- Не зная. Разликите обаче са големи.

*В изявлението са употребявани и въпроси на други медии.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР