Сливница. На военния полигон Сливница“ се проведе първото и най-голямото

...
Сливница. На военния полигон Сливница“ се проведе първото и най-голямото
Коментари Харесай

Първо място спечели 68-ма бригада Специални сили в първото международно състезание по стрелкови спорт Т-Клас

Сливница. На военния полигон „ Сливница “ се организира първото и най-голямото до момента интернационално съревнование по стрелковия спорт Т-Клас. Състезанието бе управлявано от Международната Т-Клас конфедерация (ITCC) и се организира на територията на Република България. Това оповестиха от пресцентъра на 68-ма бригада " Специални сили ". За следващ път, напъните на Българската Т-Клас Федерация (БТКФ), която бе хазаин на проявата, взаимно с неоценимата помощ на представители от Въоръжените сили на Република България доведоха до нов огромен триумф в развиването на стрелковия спорт Т-Клас. Това съревнование беше осмото подред в календара на БТКФ за 2018 год., само че за разлика от всички предходни мероприятия, този път взеха присъединяване и представители на редица страни, като общият брой участници беше 27 тима, т.е. 54 състезателя. Най-голямо задгранично показване бе от Русия – 6 тима, следвани от Украйна – 2 тима, Литва – 1 тим и Съединени американски щати – 1 тим. Не е доста постоянно срещано, състезатели в стрелкови дисциплини с приложна устременост от Съединени американски щати и Русия да вземат участие дружно в такива мероприятия, само че ето, че и това се случи – и то точно в България! Още по изненадващо бе, че единият от американските състезатели бе настоящ сенатор. Състезанието се организира по снайперската дисциплината T-Class Tactical Sniper във разновидността на T-Class правилника – TeamWork, което значи, че всеки тим се състои от двама състезатели, които вземат решение и извършват дружно по тяхна преценка другите провокации в стрелковите извършения, като могат да си оказват помощ един на различен и дружно вземат участие в класирането. Самото съревнование продължи два дни без спиране и включваше разнородни стрелкови извършения и подиуми със статична и динамична прецизна пукотевица, от всевъзможни позиции. Дизайнът на упражненията беше деликатно създаден, с цел да може да обхване на процедура всички умения и знания нужни на играч с прецизна снайперова карабина, като ги сложи във всевъзможни сложни реалистични обстановки: прецизна пукотевица по хартиени цели от постоянни и нестабилни позиции, пукотевица от барикади, прозорци на здания, платформи имитиращи пукотевица от хеликоптер, пукотевица в изискванията на стрес и за лимитирано време, пукотевица на разнообразни дистанции – от 10 метра до 1000 метра, при непрекъснато променливи метеорологични условия и най-много разнороден вятър, достигащ до 7-8 м/с, както при изискванията на дневна светлина, по този начин и през нощта.
Много мощно усещане на участниците направиха упражненията с нощни стрелби. Използвани бяха така наречен „ смарт-таргет “ системи, които са изобретени и създадени напълно по задание на БТКФ, и които оферират неизброими благоприятни условия за реализация на всевъзможни стрелкови сюжети, без ограничавания на дистанцията и времето. Получиха се доста ефектни подиуми за пукотевица в изискванията на цялостен мрак, а кулминационната точка бе сложена с упражнение за пукотевица по движеща се цел, на разстояние към 400 метра, и то през нощта.
Това съревнование нямаше да бъде допустимо да се реализира без помощта на представители от Въоръжените сили на Република България. За следващ път, те демонстрираха своето схващане, че от съдействието сред цивилни и военни структури може да има огромна изгода и взаимно потенциране. Състезанието бе намерено от Заместник началника на щаба на КСВ – Полковник Деян Дешков, а закриването и церемонията по награждаването бе осъществена от Командира на Силите за специфични интервенции бригаден военачалник Явор Матеев.
При такива огромни надпревари, своевременното въвеждане и изчисляването на резултатите постоянно се оказва много съществено предизвикателство. За тази цел, ITCC има своя особено основана и създадена софтуерна онлайн система, която доста улеснява процеса и разрешава мигновено пресмятане на резултатите, като всеки участник или фен може да наблюдава краткотрайното класиране онлайн и то в действително време, още до момента в който тече самото съревнование. Това достижение в региона на спортните стрелкови дисциплини все още няма аналог в света.
Състезанието се организира в две дивизии (категории). Отборите заели челните места в двете снайперски дивизии са:
Дивизия “Semi Auto ”:
Първо място – Петър Дъбов и Васил Хлебарски, „ 68 Бр. СпС ”, България
Второ място – Алексей Дубровин и Андрей Основский, ФВТС, Русия
Трето място – Максим Кадантсев и Сергей Маслов, ФВТС, Русия
Дивизия “Bolt Action ”:
Първо място – Валери Шитс и Александър Кравтсов, ФВТС, Русия
Второ място – Александър Литвиненко и Сергей Помощников, ФВТС, Русия
Трето място – Иван Терзиев и Кирил Балабанов, БТКФ, България
Победителите бяха наградени персонално от бригаден военачалник Явор Матеев.
Това съревнование бе следващото доказателство, че военно-приложният стрелкови спорт Т-Клас придобива все по-голяма известност в интернационален проект и провокира непредвиден интерес даже и измежду такива по принцип консервативни общности, каквито са тези, занимаващи се с прецизна снайперова пукотевица.
Участниците от 68 бригада Специални сили до момента неколкократно са завоювали първи места в предходните издания на надпреварата на национално равнище. Сега на интернационално равнище със продобиване преди всичко в дивизия “Semi Auto ” за следващ път те потвърдиха, че са извънредно добре готови и сполучливо пазят репутацията на българските Специални сили и техния лозунг „ Там, където другите не могат ”.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР