Сливен. В деня на Националния празник – 3-ти март, в

...
Сливен. В деня на Националния празник – 3-ти март, в
Коментари Харесай

На 3 март ще работи дежурен екип за кръводаряване

Сливен. В деня на Националния празник – 3-ти март, в Отделението по трансфузионна хематология ще работи дежурен екип, който ще приема искащите да дарят кръв.

Кръвният център ще работи от 08.00 до 14.00 часа в празничния ден.

Кой може да подарява кръв?
Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за който доктор реши, че кръводаряването не заплашва здравето му и дарената от него кръв е безвредна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане донор. Мъжете могат да подаряват кръв 5 пъти в границите на една календарна година, а дамите – 4 пъти, като интервалът сред две кръводарявания би трябвало да бъде най-малко 2 месеца.

Как да се подготвим за кръводаряването?
Кръводаряването не би трябвало да се прави на гладно. Кръводарителят би трябвало да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се одобряват повече калорични течности и храни.

Каква е процедурата за даряване на кръв?
Вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно установяване на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за дамите и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се позволява. Попълва се въпросник по отношение на здравословното положение. Кръводаряване – количеството на дарената кръв е сред 405 и 450 мл. Важно: Ако по време на кръводаряването донорът се почувства зле, процесът на кръвовземане се прекратява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, само че не се изхвърля. Използва се за произвеждане на кръвни артикули с избран лековит резултат. Описаната процедура трае най-вече 40 мин.

За какъв брой време се възвръща кръвта?
Количествено кръвта се възвръща за към едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

Важно за кръводаряването
Всички консумативи, които се употребяват по време на кръводаряването, са самостоятелни, стерилни, за еднократна приложимост. Не съществува никаква опция от заразяване със СПИН или друга зараза, излъчена по кръвен път. Кръводаряването е потребно. То подтиква развой на възобновяване на кръвните кафези и усилва защитните сили на организма. Кръводарителите получават 2 дни заплатен отпуск (чл. 157, алинея 1, т. 2 от Кодекса на труда), подкрепителна закуска, а при предпочитание и талонче с неповторим код за достъп за инспекция на резултатите от направените проучвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Кой се нуждае от дарената кръв?
Кръвта се употребява за лекуване при пациенти с остри кръвозагуби, породени от контузии, изгаряния, при планови и незабавни хирургични и акушерски интервенции, за лекуване на злокачествени болести, както и за поддържане живота на пациенти с разнообразни анемии и други.

Кой не може да подарява кръв?
Не се позволяват хора, които страдат от инфекциозни болести като СПИН, хепатит, сифилис, хронични или остри болести, налагащи банкет на лекарства, като: алергии, ревматоиден артрит, сърдечно-съдови, бъбречни и чернодробни болести, язва на стомаха, псориазис, екземи по кожата, глаукома и други. Кръводаряване не се прави и в случаи, когато по преценка на лекаря кръводаряването съставлява заплаха за здравето на донора.

Дари кръв – избави живот!
Всеки път, когато даряваш кръв, подаряваш живот.

Как да оказа помощ, в случай че не мога да даря кръв?
Всяка помощ е нужна. Ако заради някаква причина не можеш да дариш кръв, а искаш да окажеш помощ, можеш да организираш свои другари, съученици или сътрудници.

Какво се предлага след кръводаряване?
Компресивната превръзка следва да остане на ръката минимум 2 часа. Препоръчваме да не се пуши минимум 2 часа след привършване на кръвовземането и да не се натоварва ръката на убождането минимум 4 часа след привършване на даряването. Тези от вас, които правят рискови действия: ръководство на рейсове или влакове, работа с кранове, качване на преносими стълби или скелета, делтапланеризъм, катерене или гмуркане, следва да изчакат минимум 12 часа, преди да се върнат към тях. Какви проучвания се вършат на дарената кръв?

Хепатит С
Anti – HCV е антитяло против хепатитния C вирус. Показва дали организмът ви се е срещал с вируса до момента. ВАЖНО: Хепатит С е лечима болест.

Резултат Anti – HCV Ab (-) негативен – демонстрира,че не сте болен от хепатит С.

Резултат Anti-HCV Ab (+) позитивен – демонстрира, че организмът ви е изработил антитела против вируса на хепатит С. Това към момента не значи, че сте болен. Необходими са спомагателни проучвания.

Хепатит В
Най-добрата отбрана против Хепатит B e имунизацията. HBsAg е част от вируса, който се намира в кръвта на инфектираните с него.

Резултат HBsAg(-) негативен – демонстрира, че вие не сте болен или притежател.

Резултат HBsAg(+) позитивен – демонстрира, че вие сте притежател на така наречен Австралийски антиген. Необходимо да се създадат спомагателни проучвания. При вас е налице една от следните благоприятни условия:

Имате носителство на Хепатит В: вирусът е във вашето тяло, само че не се възпроизвежда и не поврежда черния ви дроб. Вие сте на практика здрав, само че можете да болестите различен човек.

Имате Хроничен Хепатит В: това е съществено заболяване, което може да прогресира към чернодробна цироза(25%). Необходимо е обширно проучване, включващо кръвни проби и чернодробна биопсия. Хроничният Хепатит В може да протече с или без признаци.

ВАЖНО: Хроничният Хепатит В е изцяло лечимо заболяване, в случай че се открие в точния момент.

Имате изострен Хепатит В: подлежите на наложително лекуване в Инфекциозна болница.

СПИН
Anti – HIV е антитяло против вируса НIV. Показва дали организмът Ви се е срещал с вируса HIV.

Резултат Anti-HIV Ab (-) негативен – демонстрира, че организмът ви не се е срещал с вирусa HIV и не сте инфектиран.

Резултат Anti-HIV Ab (+) позитивен – не значи, че вие сте болен. Вероятно е да сте инфектиран с вируса. В към 1-5% от кръвните проби се получават подправено позитивни резултати. Само 25% от носителите на вируса развиват СПИН след години.

Необходими са спомагателни проучвания.

Сифилис
ELISA е проучване, посредством което се потвърждава съществуване на антитела в организма, които са ориентирани против причинителя на сифилиса.

Тест за сифилис (ELISA) (-) негативен – значи, че не боледувате от сифилис.

Тест за сифилис (ELISA) (+) позитивен – може да значи, че сте болен от тази болест, само че това може и да не е по този начин. Необходими са спомагателни проучвания. Важно: Съществуват редица положения и болести, които могат да позитивират този тест без съществуване на зараза.

Къде може да даря кръв?
гр.Сливен 8800 Ул. “Стефан Караджа “ №2 – ДКЦ II-етаж I

Всеки работен ден от 08.00 до 14.30 часа.

За контакти:
Д-р Рая Ралева – шеф поделение
Д-р Павлина Щилиянова – доктор
Николина Русева – старша мед.сестра
Телефон: 044-66-26-23
Факс: 044-62-43-26
Е-mail: [email protected]
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР