Сливен е сред градовете с най-малко фини прахови частици и

...
Сливен е сред градовете с най-малко фини прахови частици и
Коментари Харесай

Стефан Радев: Сливен е сред градовете с най-малко фини прахови частици

„ Сливен е измежду градовете с минимум фини прахови частици и с огромен % на оползотворени боклуци “, заяви кметът на община Сливен Стефан Радев. През последните години Общината постави старания да зададе същински стандарт за положително ръководство в това отношение. „ Искаме да живеем в „ зелен “ град. Създадохме идея, която към този момент е оценена отвън територията на общината “, сподели още той.
Сред акцентите в областта на екологията е реорганизираното сметосъбиране и сметоизвозване, което обгръща всички обитаеми места в общината, при нараснала събираемост на постъпленията от такса боклук през последните години. Завишени са условията за кратност на събиране и превозване на битовите боклуци: в града е всекидневно за разлика от завършилия контракт за интервала от 2015 до 2020 година, когато това ставаше 3 пъти седмично. В град Кермен и селата тези действия, вместо по два, към този момент се извършат по 3-4 пъти в месеца. Осъществява се мониторинг в действително време посредством GPS-система. Важно е да се означи, че премахнахме отчитането на отпадъците съгласно броя „ вдигнати “ съдове и въведохме отчитане на действително превозено количество до сепариращата апаратура и районното хранилище в Ямбол. През последните години напъните са ориентирани към понижаване на количествата депонирани боклуци и тяхното екологосъобразно неутрализиране.
Въведени са настоящи системи за разделно събиране на боклуци от опаковки, оповестиха от отдел „ Екология “. В града са сложени съоръжения за събиране на пластмасови бутилки „ Шишеяд “. Общината поддържа акцията „ Капачки за бъдеще “, като обезпечава съдове за събирането им и превоз за извозването им.
Почистването на местата за публично прилагане в града се прави в летен и зимен режим. Възстановено бе машинното миене на главната пътна мрежа в града, като приоритет са улиците, по които се движи публичния превоз. Целта е да се понижат излъчванията от фини прахови частици.
Ежегодно се почистват нерегламентираните сметища към обитаемоте места. Само през тази година Общината направи разноски за 100 000 лв. за очистване на 19 обекта. Успяхме да разработим и система за унищожаване на излезли от приложимост моторни транспортни средства от публични места.
Приоритет в направление „ Екология “ е работата на общината и отсега нататък са дейностите за възстановяване на екологичните индикатори. Сливен взе участие в план взаимно с още седем общини, обвързван с адаптирането ни към изменението на климата. Възложено е планиране за превръщането на ул. „ Никола Фурнаджиев “ в зелен кулоар сред два парка. В зеления кулоар ще бъдат обособени кътове с отдих с цветни алеи, доста нова растителност и дървета, ще бъде построена поливна система. Зоната ще е с нов образ, с висока екологична стойност, ще бъде понижен парниковият резултат. „ Подобни планове, съгласно нас, са модел за ръководство и отсега нататък. Всички действия за възстановяване на екологичните индикатори са главен приоритет за бъдещото развиване на града “, разяснява кметът Радев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР