Следващият път имайте едно наум преди да ги наричате слабия

...
Следващият път имайте едно наум преди да ги наричате слабия
Коментари Харесай

Жените, които промениха света

Следващият път имайте едно мислено преди да ги наричате „ слабия пол “, тъй като в този момент ще ви срещнем с няколко дами, които са всичко друго, само че не и слаби:

Мери Уолстънкрафт

 Английската писателка и философка е считана за една от първите феминистки в историята, а най-известната ú творба е “Защита на правата на дамата ”, написана през далечната 1792 година. В тази си обява Мери Уолстънкрафт акцентира, че дамите са не по-малко рационални същества от мъжете, само че им е нужно обучение, с цел да се развиват.

Флорънс Найтингейл

 Родената през 1820 година във Флоренция англичанка е считана за учредител на актуалната специалност на здравната сестра. По време на Кримската война тя образова група от сестри, която да оказва помощ на ранените бойци.

Благодарение на познанията и напъните на Флорънс процентът на смъртност в лазаретите спада от 42 на 2. След войната се завръща във Англия и реформира цялостно  здравното обслужване. На рождената й дата 12 май в света се празнува професионалния празник на медицинските сестри.

Хелън Келър

 Изключително трагичен и въодушевяващ, животът на американката Хелън Келър е образец за неограничените човешки благоприятни условия. Тя е първата сляпа и глуха жена,получила висше обучение. Родена на 27.06. 1880 година, още в ранна детска възраст след тежко боледуване Хелън изгубва слуха и зрението си.

Когато е на седем години, родителите й наемат възпитателката Ан Съливан, която да я образова. Ан незабавно стартира да учи дребната Хелън на езика на знаците. Хелън се научава да повтаря думи без да знае тяхното значение. Скоро напъните и на двете дават резултат и Хелън научава смисъла на първата си дума – “вода ”. След това незрящото и глухо момиче усвоява и брайловата писменост.

През 1890 година Хелън стартира образованието си в института Пъркинс, през 1896 се записва в учебното заведение за млади девойки в Кембридж, а след това се реалокира в Радклиф. На 28.06.1904 година тя се дипломира и по този начин става първата в света жена със степен бакалавър на филантропичните науки. Автор на няколко книги, участник в многочислени публучни беседи и лекции и главен помощник на фондацията на слепите Хелън Келър потвърждава, че и хората с увреждания могат да бъдат дейна част в обществото и че с помощта на напъните си човек може да успее, макар компликациите.

Роза Паркс

 На 1 декември 1955 година цветнокожата шивачка Роза Паркс от Монтгомъри, щата Алабама, се прибира изтощена от работа с рейс на градския превоз. Тя обаче отхвърля да отстъпи мястото си на бял мъж, както е признато да се прави тогава по закон, и е задържана за гражданско непокорство.  Арестът й провокира вълна от неодобрение и митинги от страна на локалните цветнокожи.

Те афишират протест на градския превоз и по този начин принуждават Федералния съд да разгласят сегрегационния закон за противоконституционен. В тези митинги става прочут и младият Мартин Лутер Кинг. През 2005 година Роза Паркс умря на 92-годишна възраст, само че остана в историята като знак на битката за пълноправие на цветнокожите. Или както съобщи преподобният Джеси Джексън след гибелта й: “Тя остана на мястото си, с цел да може всички ние след това да се надигнем ”.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР