Следи от хронична вирусна инфекция в останките на кученце, погребано

...
Следи от хронична вирусна инфекция в останките на кученце, погребано
Коментари Харесай

Учени откриха кога хората са започнали да се грижат за кучетата


Следи от хронична вирусна зараза в останките на кученце, заровено дружно с кроманьонец, свидетелства, че хората са почнали да се грижат за кучетата незабавно след тяхното опитомяване. Това се споделя в публикация, оповестена в Journal of Archaeological Science.

„ Ако за кученцето не са се грижили, непрекъснато държейки го на топло и да почистват след него, то щеше да почине още на втората – третата седмица от заболяването. Тук би трябвало да прибавим, че куче в сходно положение би било безусловно неефикасно за своя собственик. Всичко това, включвайки и обстоятелството, че кученцето и индивидът са заровени дружно, приказва за неповторимите връзки сред хората и техните питомци, които съществували преди 14 000 години “, съобщи Люк Янсенс от Лайденския университет.

Смята се, че индивидът е опитомил кучето още през каменния век, доста преди опитомяването на другите домашни животни. Причината за това може би е всеядността на кучетата, способни да се хранят със същата храна, както и техните съседи хората. Все още е мистерия по кое време тъкмо са били опитомени – съществуват разнообразни свидетелства. Една част от тях приказват за относително късното им опитомяване /10-18 000 години/, а друга – за ранното /над 36 000 години/.

Освен това към момента не е ясно, кой кого е опитомил. Предците на кучето са се научили да живеят дружно с индивида с помощта на две неща – способността да смилат нишестето, съдържащо се в огромни количества във варената храна, и умеенето да разпознават страстите на индивида и да реагират на тях, имитирайки държанието на дете.

Големи разногласия провокира въпроса, за какво хората са държали кучетата по време на първите стадии от тяхното опитомяване. Част от откривателите считат, че хората си ги ценили поради техните качества на пазачи и ловци, считали са ги за самобитни живи оръжия на труда. Други учени считат, че кучетата в действителност са играли самобитен „ заменител “ на децата, играли са забележителна роля в обществения живот на техните стопани. /РИА „ Новости “
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР