Следи от битките с Лизимах откриха археолозите в крепостта Карон

...
Следи от битките с Лизимах откриха археолозите в крепостта Карон
Коментари Харесай

Новини от миналото: Имали ли са развито корабоплаване траките?

Следи от борбите с Лизимах откриха археолозите в крепостта Карон Лимен до фара на Шабла. Пристанището, построено от траките, има забавна орис, незнайна до в този момент на науката.

Табелката с надпис и тази година не излезе, майтапят се археолозите, само че са повече от уверени, че това би трябвало да са останките на античното тракийско пристанище Карон Лимен. Въпреки че в писмените извори то е упоменато единствено като директна спирка на Виа Понтика.

Когато брегът от дълго време е потопен и няма следи от обитание, когато писмените източници не са мощна опора, идват археолозите и те ще кажат сигурно имали ли са траките мореплаване и истина ли е пристанището Карон Лимен.

Сега разкриват ранновизантиската крепостна стена и кула. Но във вътрешността й съумели да проучат тракийския слой. И с изключение на паметни огнища, разкрили голямо количество амфори. Което значи единствено едно. Търговия и мореплаване.

Боян Иванов - началник на археологическите разкопки: Първоначално, както подсказва самото име Карон Лимен е било изхолзвано от карите, които са тракийско или предтракийско племе обитавало тези земи. Те са били доста положителни морепалватели ".

Дали карийците са произвеждали и изнасяли зърно, или пристанището им е било единствено спирка на корабите, които са го транспортирали от кримския полуостров към елинистическите колонии - археолозите нямат задоволително находки, с цел да кажат. Но пък са сигурни, че локалните са взели участие в борбите с Лизимах, който евентуално е разрушил първата крепостна стена. Откриват и триръбите остриета на тракийските стрели и ядра за прашки - на македонските стрелци.

Боян Иванов: Знае се кардинално, че Лизимах прави два огромни похода против Калатис. Калатис се разпалва против този диадох на Александър, сплотява огромна част от черноморските градове, северно-черноморски, в това число Одесос и други огромни градове и най-вероятно Кария. И Лизимах прави поход, с цел да го отвоюва, минава и унищожава Кария.

Над изпепеления пласт се построява светилище на идващите жители от елинска колония, огромните крепостни стени и кули се издигат от времето на Юстиян.

Боян Иванов: Принципно регионът е разтревожен, по тази причина се построява този квадрибургиум - към този момент стартира великото преселение на народите и тук има разнообразни нашествия. Идват гетите.. От другата страна, степната идват номадски племена.

Номадите сигурно не са се интересували от пристанището и не него са пазили дебелите крепостни стени. Тук най-ценно е било каргото, или това, което са товарили корабите.

Но с изключение на част от крепостната стена и защитните кули, от античното пристанище не е останало съвсем нищо. Отдавна е погълнато от морето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР