Археологическите проучвания на Калиакра са изправени пред неочакван проблем. Резултатите

...
Археологическите проучвания на Калиакра са изправени пред неочакван проблем. Резултатите
Коментари Харесай

Археологическите проучвания на Калиакра са изправени пред неочакван проблем

Археологическите изследвания на Калиакра са изправени пред непредвиден проблем. Резултатите от първите изследвания на този значим обект се оказва, че не са добре документирани и част от информацията в този момент се постанова да бъде възстановявана отначало. Това обаче се оказва доста по-трудно от предстоящото. Пред какви провокации се изправиха археолозите на Калиакра - репортаж от поредицата " Новини от предишното " на Мария Чернева и Анна Андреева.

Древните елини сигурно са се възползвали от тихият кей на Калиакра и стратегическото му място по Виа Понтика и са основали населено място. Но сведенията за това са откъслечни, а изследванията на носа са още първоначално си.

Тази част на градска Калиакра от дълго време сякаш е проучена и експонирана. Но оказва се че не е напълно по този начин. Политическата заръка преди 40 години е изисквала бързи резултати поради честванията на 1300 години България и разкопките тук таман са почнали, само че надалеч не са завършили.

Филип Петрунов – ръководител на археологическите изследвания, НИМ: " В момента се намираме в цитаделата на Калиакра. За страдание пласта от 14 век е мощно злепоставен. Да не споделям, че въобще липсва. "

Пък и някой е вилнял тук със земекопна техника и излиза, че е унищожил и дребното останала информация. Но вкопано в скалата е непокътнато дъното на непознато до в този момент за учените оборудване, сходно на дребен басейн за вода, обмазано с хидроизолираща глина.

Филип Петрунов: " Малко басейнче, в което са съхранявали свежа риба, жива и свежа, която в границите на деня или няколко дни да е комфортна за подготвяне в централната част на квартала. - А за какво решихте че тук са съхранявали риба? - Най към този момент поради огромното количество стриди, миди и кости от риба... Ето като тези костици тук от калкан и други черноморски типове, които имаме. Това са копчета от калкан. - А това е прешлен от...? - А това е прешлен от гръбнака на може би акула или различен тип черноморска риба. "

Кварталът е построен по римски пример, още стои канализацията изсечена в скалата и основите на дребни пространства, евентуално магазинчета.

- Магазинче евентуално за риба или...?

Филип Петрунов: " Или за венециански облекла. "

Аристокрацията тук сигурно е следвала модата в западна Европа, археолозите откриват в аристократични гробове златотъканни облекла. Стратегическото място на Калиакра по Виа Понтика изяснява положителните връзки сред Добротица и Венеция за търговски продан.

Филип Петрунов: " Това е сестерция. Вероятно от края на 2 век... толкоз ранни и толкоз добре непокътнати досега от Калиакра монети не сме откривали. Което приказва за едно в действителност много положително витално равнище. За високия витален стандарт и изобилието. Говори и този талисман, който съставлява рога на изобилието в римският интервал. "

По-ранните столетия обаче, ще са по-тихи. И поради неналичието на писмени сведения, пък и поради сложния терен и разрушенията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР