Огромна крепост, построена от първите аполонийци до Созопол, е откритието,

...
Огромна крепост, построена от първите аполонийци до Созопол, е откритието,
Коментари Харесай

Край Созопол откриха неизвестна крепост, ключова за търговията и развитието на Аполония Понтика

Огромна цитадела, издигната от първите аполонийци до Созопол, е откритието, което съумя да изненада археолозите. До разкриването на античната крепост, учените нямаха никакви учредения да подозират съществуването ѝ. А изследванията в този момент демонстрират, че крепостта е била доста значима за действието на Аполония Понтика и развиването на търговията.

Откриват следите им напълно ненадейно, след лазерно сканиране на Меден хълм. Знаят за античните рудници, от които аполонийци са черпили мед, само че нищо не подсказвало, че в региона има и друго - цитадела на 15 километра от морето. А медната руда е подбуда античните елини да основат своята колония тук, комфортното пристанище е на второ място.



Стабилните крепостни зидове, цитаделата, опцията за надзор и на пристанището, и на търговията приказват за основна част от живота на колонията.

" Всичко, което откриваме, демонстрира, че това е част от града Аполония Понтика. Всичко тук е гръцко ", споделя Павлина Девлова – началник на археологическите разкопки.

Постепенно учените разкриват детайлности от живота тук. Помагат им учениците от Класическата гимназия. Показват това, което би трябвало да е тържествен вход.

" Това е един значителен вход, размерите му са тъкмо четири метра. Влизаме в пространството пред крепостната стена, навътре в крепостта, където евентуално е била разположена част от комерсиалната активност ", споделя Павлина Девлова.



Без гористата растителност в този момент, отсам се разкрива невероятна панорама към остарелия град и към медните рудници. Но това е и най-уязвимото място за крепостта, което изяснява и съществуването на многочислени каменни топки. Те са складирани за всеки случай.



Тук археолозите чакат да намерят и огромна павирана улица - връзка с южния вход на крепостта. На изток считат че са разкрили цитаделата и издайнически за строителите улики:

" Барбукан - отводнителна система и тя има директен паралел с храма на Аполон в Милет ", изясни Павлина Девлова.



Липсата на последващо обитание на крепостта е причина, зидовете да бъдат непокътнати в истинския си строеж с метри. Но най-интересни са пространствата до западната крепостна стена, където откриват парчета руда. Рудата на Медни хълм е с извънредно високо наличие на мед и мината е експлоатирана от траките дълго преди да дойдат преселните от Милет.

" Траките са го обработвали, само че аполонийци извеждат на доста огромно комерсиално равнище добива, продажбата и обработката на полиметалната руда, която се добива в Медни хълм ", споделя Павлина Девлова.

Крепостта не е била разрушавана или опожарявана. Построена през 5 век прочие Хр., функционалностите ѝ затихват с идването на римляните. Те сигурно са знаели за скъпата суровина, само че евентуално са имали други, по-добри други възможности.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР